„Това е предателство“: Български политически сили се въвличат в хибридки

11:04, 15 мар 22 / Политика 25 2215 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Хибридните атаки не са някакъв мираж. Има сериозни инвестиции в съобщения и новини, които непрекъснато се опитват да разклатят ситуацията, не само у нас, но и в Европа и по целия източен фланг. Нашите политически сили обаче също са готови да се въвлекат в тези хибридки, за да извлекат минимални политически дивиденти, което вече е предателство. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на среща с представители на бизнеса.

„Това, което се случи на Шипка на 3 март: може би е случайност – не мога да бъда сигурен. Но на 1 март „Възраждане“ имаше двучасова среща с Митрофанова. За какво си говореха? За култура, за Пушкин?“, попита премиерът, цитиран от Нова телевизия.

По думите му трябва да разграничим нашата привързаност към Русия, която е на база култура, на база приятелства, с режима на Путин, тъй като тези неща не са едно и също.

Газовата криза в Европа е добре планирана стратегия на Путин

„Газовата криза е измерение на войната и плод на една добре планирана стратегия на Владимир Путин…Купувайки газовите хранилища в Германия, той източва нивата на газа в Западна Европа до много ниски нива. „Газпром“ контролира немските газохранилища и контролира общата цена в Европа“, коментира още Петков.

„Това, което до момента се говори – енергийна криза, газова криза, това всъщност са измерения на войната“, коментира премиерът. По думите му правителството е попаднало в „перфектната буря“, с която Путин цели да накара европейските лидери да се страхуват от налагането на санкции и така да няма общоевропейска реакция срещу започната от Русия война.

Петков обясни, че в тази ситуация трябва да покажем кои са нашите ценности. „Единият вариант е да се крием в тревата и да кажем: „Дано тази буря мине покрай нас“. Другият вариант е да кажем: „Не - омръзна ни България да не може да решава собствената си съдба и да няма глас, винаги Великите сили да решават нещо за нас“. Ние имаме собствен глас“, каза Кирил Петков.

Ние сме за санкциите, няма да мълчим, ние сме НАТО и ЕС. „Как се взимат решения, когато губиш от двете страни - от едната страна бихме пострадали от реципрочните санкции, от другата - ще изгубим идентичността си, ще продължим да се снишаваме.“

Министър-председателят обяви, че правителството е успяло да пренастрои система за прием на бежанци, която не е била подготвена за подобна на днешната ситуация. Агенцията за бежанците може да преработва 30 човека на ден, а имаме 2000-3000 човека на ден. Тази система никога не е имала толкова, посочи Петков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама