Руската армия напредва към Киев, нова стрелба срещу болници

12:34, 12 мар 22 25 1391 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руските въоръжени сили напредват към украинската столица Киев. В събота сутринта в града отново се чуха сирени, които предупреждават за възможна атака, съобщиха световните медии. Съобщава се за боеве край града.

Сателитни снимки на частната компания Maxar Technologies показаха, че 65-километровата колона от руски бронирани машини край Киев се разпръсва из съседните села. Министерството на отбраната на Великобритания съобщи в Twitter, че целта вероятно е Киев да бъде обграден, предаде „Свободна Европа“.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че около 2 милиона души са напуснали града и околностите му.

Нова стрелба срещу болници

В събота Украйна обвини руските сили, че обстрелват онкологична болница в южния град Николаев. Според ръководителя на лечебното заведение Максим Безносенко по време на обстрела в болницата е имало няколкостотин пациенти. До момента не се съобщава за жертви. При атаката е повредена сградата и прозорците са изпочупени.

Само подлец може да атакува слабите. Това са нашите пациенти. Тези чудовища обстрелваха онкологичната болница. Болница, която предоставя помощ за пациентите с онкологични заболявания от целия Николаевски регион”, написа Безносенко в социалните мрежи, цитиран от Би Би Си. „Ако Русия гледа на пациентите с рак като равен противник, който е заплаха - тя не е просто болна, тя вече е в агония.”

По-рано украинските власти обвиниха Русия в атака срещу психиатрична болница в град Изюм, близо до Харков, на 11 март. Регионалните власти съобщиха, че пациентите са били в мазето и никой не е пострадал и нарекоха обстрела „брутална атака срещу цивилни”.

„Апокалипсис” в Мариупол

Условията в пристанищния град Мариупол, който е обграден от руската армия, се влошават с всеки изминал ден. Според Червения кръст над 400 000 души са блокирани в Мариупол без достъп до хуманитарна помощ и без да имат коридор за евакуация, а ситуацията в града е “апокалиптична”.

Според местните власти броят на жертвите от града е достигнал 1500 души. Кметът на града каза, че руският обстрел не позволява да се копаят гробове, затова „мъртвите не се погребват”.

Оцелелите са изправени пред липса на достатъчно храна и вода, ограничен достъп до електричество и много ниски температури.

70% от Луганска област е окупирана от Русия

Около 70% от източноукраинската Луганска област е окупирана от руските войски. Това каза губернаторът на областта Сергий Хайдай, цитиран от ДПА и БТА.

Районите, които са под контрола на Киев, са подложени на постоянен обстрел и десетки цивилни са убити или ранени.

Губернаторът написа във Facebook, че няма хуманитарни коридори, по които населението безопасно да напусне областта.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама