Райският газ има тежки странични ефекти

17:21, 11 мар 22 25 2662 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Дрогиране с райски газ е поредната мания, обземаща младежите. „Райският газ е диазотен оксид и преди години се използваше за анестезия в операционните“, разказва пред БНР реаниматорът д-р Сибила Маринова.

„Райският газ представлява анестетичен газ. В нашата операционна райски газ от няколко години не използваме поради токсичните му ефекти. Имаме колега, който преди години с доказано професионално заболяване от райския газ, кръвно заболяване, почина от това заболяване“.  

Диазотният оксид води до кратковременна еуфория, вдишването му предизвиква откъсване от заобикалящата реалност и взрив от емоции. Макар това да продължава в рамките на средно 2 до 5 минути, всеки човек е индивидуален и няма достатъчно медицински данни как се отразява на децата.  

Пълнители с райски газ може да бъдат купени съвсем свободно и легално от специализирани и достъпни интернет сайтове. Цената за метална капсула с 8,2 грама диазотен оксид е от 50 стотинки до 1 лев за бройка или 12 до 24 лева за кутия. Има и с различни плодови вкусове. Още петнадесетина лева за машинка, с която да се изкара райският газ от флакончето, и оборудването за новата наркомода сред младежите е осигурено.

Има десетки медицински публикации, в които е описано за пациенти, които търсят лекарска помощ заради халюцинации. Обезпокоителното в случая е, че са документирани случаи, в които хора, приемали райски газ, страдат от психоза, че някой или нещо ги подтиква към самоубийство. 

Райският газ има тежки странични ефекти, предупреди анестезиологът д-р Сибила Маринова: „Райският газ има въздействие върху почти всички системи на човешкото тяло. Той води до стимулация на симпатикуса, може да доведе до депресия на миокарда. При белодробни заболявания може да доведе до тежки усложнения. Потиска костния мозък. Потиска имунната защита. Потиска витамин В12 съдържащите ензими. Има много и най-различни странични ефекти. Когато се диша в комбинация с атмосферен въздух, в който има само 21% кислород, тогава може да доведе до дифузионна хипоксия, т.е. до намаляван на кислородните нива в кръвта, което също може да доведе до обърканост, дори до загуба на съзнание. Така че въобще децата не трябва да си помислят да употребяват това“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама