Раздор в коалицията заради обвинения за задкулисие в горите?

16:10, 10 мар 22 / Политика 25 1520 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Коалиционните партньори отрекоха да се е появило напрежение в коалицията след обвиненията на депутата от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев към БСП за задкулисие в земеделското министерство и агенцията по горите. И двете са оглавявани от представители на социалистическата партия.

В свое интервю пред БНР Дунчев, който е бивш директор на Агенцията по горите и дългогодишен природозащитник, заяви: „В момента няма нито един назначен с конкурс от тези десетки, които са сменени. Единствената причина да се крият имената на всички тези кадрови промени е видимо, че ние хванахме слабото място на политиката, която сега се налага в Горите – тотална чистка на всички кадри и то не на калпазаните, не на схемаджиите. Чистят се предимно почтени кадри, директори, които са се доказали, че са неподкупни и устояват на натиск, политически“.

Ефектът, който видимо се преследва, е горската система да бъде превзета от партийни функционери на един от коалиционните партньори, за да могат Горите да се ползват за партийни и предизборни цели“, посочи още депутатът от „Продължаваме промяната“. „Общински съветници, членове, кандидат-депутати. На много места излязоха кадри, които някога бяха изявени кадри на ГЕРБ или на ДПС. В момента отново идват на власт“.

Според Александър Дунчев „това са поръчкови директори, които години наред са доказали, че изпълняват политически поръчки – да дадат големи количества дървесина на конкретни фирми, на конкретно занижени цени“. „Затова се връщат. Те всъщност не са кадри на ГЕРБ, на ДПС или на БСП. Това просто са поръчкови директори на много от местата“.

Той е обезнадежден, че изобщо ще има реформа в системата на горите, „заради всичките тези силни политически пристрастия и интереси“. Според него истинската реформа се изразява в това Горите да бъдат независими от Министерството на земеделието.

Нинова: Дунчев вероятно е огорчен, че не стана министър

Твърденията на Александър Дунчев не са позиция на „Продължаваме промяната”. Говорих с премиера Кирил Петков и получих отговор „не”. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

„Дунчев е много лично ангажиран човек. Тъй като той беше кандидат за министър на земеделието при преговорите за правителството и не се случи, допускам, че е огорчен“, коментира Нинова, цитирана от БГНЕС.

Тя заяви, че твърденията на депутата ще бъдат проверени. „Може ли зад тази атака да стоят всички онези фирми, които ощетихме, въвеждайки това държавните горски стопанства сами да секат и да продават дърва на ниски цени на населението. Беше елиминирана горската мафия“, попита Нинова.

Нямаме напрежение в коалицията, достатъчна ми е думата на премиера“, каза още Нинова.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Дунчев злоупотребява 16:35, 10 мар 22

Защо въобще му дават думата, не може един човек да се изживява като истина от последна инстанция,че и да защитава лобито си, и то като се правят реални стъпки в правилната посока

2 Анонимен 18:12, 10 мар 22

БСП е с най- слабите министри в правителството, пълни боклуци. Трябва да бъдат изхвърлени от правителството заедно с Корнелия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама