Ден на спасението на българските евреи

10:29, 10 мар 22 25 1383 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 10 март отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста. През 2003 г. е избрана датата 10 март заради така наречената „Кюстендилска акция“ от 1943 г., при която политици и общественици от града поставят пред управляващите искането да се противопоставят на готвеното депортиране на български евреи в нацистките концентрационни лагери. Така след 1943 г. всичките близо 50 000 български евреи са спасени, което е уникален случай във Втората световна война.

В посланието си по повод 79 години от спасяването на евреите държавният глава Румен Радев посочи, че през 1943 г. българският народ храбро издържа едно от големите си исторически изпитания и направи това, което малцина други в Европа успяха или пожелаха да сторят, съобщиха от президентството.

Фундаментът на това спасение бе в огромния нравствен капитал на цели поколения. Надгради го будната съвест на България – православната църква, народни представители, политически и обществени лидери, мнозинството обикновени българи. Отхвърлили удобството на конформизма, изправили се срещу безразличието, предците ни не позволиха депортацията на своите съседи, съученици и приятели евреи. Така те завещаха и на нас частица от своята дързост и доблест, от вярата в човешкия живот“, посочи президентът.

През последните дни живеем с усещането, че светът се намира на исторически кръстопът, който може да възроди непростими грешки от миналото, да посее семената на нови неправди и страдания. Ето защо днес примерът на нашите предци грее особено ярко. И не е случайност, че много българи, достойни техни наследници, отварят сърцата си – този път за невинните жертви на една братоубийствена война“, заяви Радев.

„Историята за чудото, сътворено от малка България в най-мрачните за Европа години, трябва да се разказва. За да не забравяме, че с общи усилия можем да се обединяваме около доброто и да даваме надежда там, където е най-нужна“, посочи още президентът.

В началото на заседанието на парламента депутатите по традиция почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите на Холокоста. Председателят Никола Минчев отбеляза, че недопускането 50 хиляди евреи да отпътуват към концлагерите е безпрецедентен акт в онези дни на терор и мракобесие. „Във времена на война, омраза и жестокост българите се противопоставят на политиката на геноцид и доказват, че демокрацията, толерантността, човеколюбието и равноправието са ценности, които се изповядват независимо от времето и силните на деня“, посочи той, цитиран от БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама