Издават специални документи на бежанците на влизане у нас

19:45, 09 мар 22 25 1266 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Правителството сформира кризисен щаб с 6 работни групи, който се ръководи от полковник Валери Рачев и координира работата на всички институции, обяви във видеообръщение вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

Полковникът е експерт по сигурността и бивш посланик в Ирак.

Приехме решение за предоставяне на временна закрила на бежанците в съответствие с директивата на ЕС, която се активира за първи път в историята”, обясни вицепремиерът. Временната закрила предвижда редица улеснения за хората, напуснали Украйна заради военните действия.

От петък на граничните пунктове у нас, гражданите, влизащи от Украйна ще могат да получат документ, с който да пребивават легитимно на територията на България.

Този документ им дава както права, така и задължения. От една страна ще получат достъп да пазара на труда, образование, здравеопазване и социална подкрепа. От друга ще имат задължението да спазват законите на Република България", заяви Калина Константинова, цитирана от БНТ. 

Бежанците ще имат и възможност да получат помощ за настаняване, изхранване в места, вписани в Националния туристически регистър. Помощта ще е в размер на 40 лв.

Обновен е и единнинят информацонен портал, на който ще бъде публикувана цялата необходима информация за бежанците - ukraine.gov.bg

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама