Бум на търсенето на йодни таблетки

09:54, 09 мар 22 25 1600 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

През последните 10 дни има завишено търсене на йодни продукти и в частност в таблетна форма.

Причината са страховете на хората от радиационна катастрофа заради войната в Украйна, обяви магистър-фармацевтът Йордан Павловв ефира на bTV Radio.

„Голяма част от хората не знаят под какви форми се предлага йодът и това е притеснително, тъй като неправилната му употреба може да доведе до сериозни последици за човешкото здраве“, обясни Павлов.

Злоупотребата с тези продукти може да доведе до отравяне и неправилно функциониране на щитовидната жлеза. При перорален прием страничните ефекти са гадене, диария, повръщане, зачервяване на кожата и дори сърцебиене.

Йодни таблетки не се продават в аптеките, а се съхраняват от държавата

Таблетките с точните количества йод не се продават в аптеките, а се съхраняват от държавата. При нужда те ще бъдат раздадени на населението. „Отговорността за осигуряването, съхраняването и раздаването на таблетките калиев йодид при радиационна авария е възложена на МВР“, обясни Йордан Павлов.

Според него обаче хората се опитват да го заменят с други йодни продукти, което е неправилно. „Те не могат да бъдат заменени. Във въпросните таблетки има определено количество йод, което се прилага 24 часа преди появата на радиационен облак и до два часа след появата му“, допълни той и призова да не се стига до излишна паника.

Няма промени в радиационния фон в България

Няма промени в радиационния фон в България, както днес, така и от началото на военните действия в Украйна, съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама