Лвов - мечтаната дестинация за хиляди украинци

18:35, 08 мар 22 25 1692 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От началото на войната западният украински град Лвов се превърна в спасение за хиляди. Кметът предупреди, че Лвов вече е достигнал предела на възможностите си да помага на бежанците и призова международните организации за помощ.

Лвов засега е пощаден от преки атаки, но ролята на града във войната е огромна. Това е основният коридор на украинците за бягство от родината. Лвов приюти дипломатическите мисии на чуждите държави. В него пристигат и се разпределят хуманитарните помощи за цялата страна, пише БНТ.

Преди войната населението на Лвов беше около 850 000 души. Сега надхвърля 1 милион. Местните власти предупреждават, че градът е изправен пред хуманитарна криза.

Към Лвов се придвижват километрични колони от автомобили. И така е вече 13-и ден. Около 50 000 души преминават ежедневно през жп гарата на града. Около 100 000 - пристигат с автобуси и автомобили. Лвов се превърна в мечтаната дестинация за украинците. Само 60 километра делят града от полската граница.

Много украинци, които не искат да напускат Украйна, търсят безопасност в града. Казват, че са изгнаници в собствената си родина. Като Максим и Светлана, които успели да да напуснат Мариупол преди обсадата му. „Оитвам се да се обадя на баща ми. Въобще не знам какво става с него“, разказва Максим, бежанец от Мариупол.

„Не знаем какво става в Мариупол. Всичко е толкова непредсказуемо. Няма телефонни връзки, няма вода, няма ток. Страхувам се за близките си там. Не знам какво ще става“, споделя и Светлана, която също идва от Мариупол.

Ако Киев е сърцето на Украйна, то Лвов е душата на страната - казват жителите на западния украински град. Лвов има история, която се различава от историята на другите украински градове. Бил е част от владенията на Хабсбургите, след това на Полша, а след Втората Световна война минава под контрола на Москва.

Но и в годините на Съветския съюз в Лвов украинският език винаги се е говорел много повече в сравнение с другите райони на Украйна, разказват местните жители.

Войната ще обедини хората на Украйна. Освен това с действията си Русия ще накара и всички църкви в Украйна да се обединят“, казва отец Стефан. Докато има война в Украйна църквата, на която служи отец Стефан, ще бди над нуждаещите се, а Лвов никога няма да се откаже да помага на бягащите от бомбардировките, уверява свещеникът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама