Петков: Може да искаме изключение от санкциите за вноса на руски газ

08:31, 08 мар 22 25 2037 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

България подкрепя санкциите срещу Русия, като средство за спиране на руската инвазия в Украйна, но вероятно ще поиска изключение от забраната на вноса на руски природен газ и петрол, ако подобно предложение бъде направено. Това заявява днес българският премиер Кирил Петков пред агенция „Ройтерс“.

България ще подкрепи всички видове мерки, защото ние наистина сме против войната, но за тези две (петрол и газ), може би ние ще поискаме изключение… Ние нямаме текущи алтернативи точно сега, ние сме прекалено зависими“, казва Петков.

За първи път Русия заплаши със спиране на газа

„Напълно подкрепяме украинския народ, ние подкрепихме първия пакет от санкции, ние дори сме отворени за други санкции също, само тези две санкции би било трудно за нас да приемем, като икономика и като страна“, допълва Петков, визирайки евентуална забрана на вноса на руски газ и петрол.

България е почти напълно зависима от газови доставки от „Газпром“, докато единствената ѝ петролна рафинерия е собственост на „Лукойл“ и предоставя над 60 процента от горивото, използвано в страната, припомня „Ройтерс“.

Пред агенцията Петков заявява също, че неговата страна, която произвежда над 7 милиона тона пшеница на година, не планира да забрани износа на пшеница и допълва, че държавата ще засили резервите си от царевица и слънчоглед.

Правителството освен това ще започне да купува 1,5 милиона тона брашно, за да осигури своите хранителни доставки до реколтата следващата година и да избегне рискове, които могат да възникнат от всякакъв евентуален инцидент в ядрени електроцентрали в Украйна, посочва „Ройтерс“.

Относно украинските бежанци Петков казва, че би било добре, ако страните в ЕС споделят част от цената за грижите за тях. Премиерът допълва пред „Ройтерс“, че неговото правителство е начертало план за приема на около 50 000 души, което ще струва около 2 милиона лева на ден за храна и подслон. „Би било наистина добре, аз мисля не само за България, но и за всички гранични страни, Румъния, Полша, ние да можем да споделим част от бремето и част от цената… с ЕС като цяло", казва той.

България ще продължи с плановете си и без допълнително европейско финансиране засега, и може да увеличи схемата за приемане на до 100 000 мигранти, добавя още премиерът, пише bTV.

Агенцията припомня, че България е обявила, че помага за евакуацията на хора от наброяващото 250 000 души българско етническо малцинство в Украйна, както и на други бежанци. „България приема всички бежанци и няма никакви дискриминационни филтри“, уверява Петков. Той казва, че хотели предлагат да приемат хора и че правителството се е съгласило да реимбурсира бизнесите с по 40 лева на човек на ден.

От 38 000 бежанци, които влязоха в България, около 21 000 решиха да останат, според данни на Граничната полиция, отбелязва агенцията.

Пред агенция „Ройтерс“ Петков заявява също, че България, която е обвързала лева с еврото, засега се придържа към своята цел да се присъедини към еврозоната от януари 2024 г.

Петков допълва, че инфлацията в страната ще остане до голяма степен такава като тази в страните от еврозоната. „България има валутен борд, така че по някакъв начин вече сме като в еврозоната, нищо не се променя за нас. Нямаме отделна парична политика... Нашата инфлация ще бъде доста наравно с европейската“, допълва премиерът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама