Зеленски: Това не са хора

08:16, 08 мар 22 25 2260 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че руските военни постъпват цинично с хората, които се оказват под обсада. В поредно видеообръщение той заяви, че те минират сами пътищата, които са съгласували като хуманитарни коридори.

Имаше договореност за хуманитарен коридор, но вместо него проработиха руските танкове, ракети „Град“, мините. Те даже минираха пътя, който беше съгласуван за превоз на продукти и лекарства за хората и децата в Мариупол. Руснаците унищожават дори автобусите, които трябва да превозват гражданите“, посочи той

По думите на Зеленски руската пропаганда остава встрани от всичко това и Москва създава за своите журналисти картина, в която те са представяни като освободители. Президентът на Украйна каза още, че вчера руснаци са обстрелвали хлебозавод и църква, построена в края на 19-и век, и нарече военните от другата страна „нехора“, пише БНР.

България влезе в „черния списък“ на Русия

Горят складове край Житомир

Руски обстрел пречи на евакуациите на цивилни от Киев, Мариупол, Суми и Харков, съобщават украинските власти. Два големи пожара избухнаха в петролни складове в Житомирска област. Няма данни за пострадали. Агенция „Интерфакс“ цитира руското министерство на отбраната, което заяви в събота, че при въздушна атака близо до Житомир, на около 100 км западно от Киев, са били свалени четири украински изтребители Су-27.

Около 2000 души успяха да избягат от Ирпин, северозападно от столицата Киев въпреки продължаващия руски обстрел.

След третия кръг от преговори Русия обявява временно спиране на огъня на места в Украйна. Очаква се то да започне след няколко часа, но проблемът е, че такова беше обявено за хуманитарни коридори и вчера за Суми, Мариупол, Киев и Харков, отново обаче новината от нощта е, че те не са били осъществени заради продължаващия обстрел на тези ключови градове, пише bTV.

Москва предложи зелени коридори само към Русия и Беларус, Киев каза „Не“

Пентагонът: Русия наема сирийци

Русия наема сирийци и други чужди бойци, за да участват в инвазията в Украйна, предаде „Франс прес“, като се позова на Пентагона. Според „Уолстрийт джърнъл“ има информация, че през последните дни Москва събира бойци, за които се надява да ѝ помогнат да завземе Киев, съобщи БНР..

Според източниците някои от бойците, участвали в боевете в Сирия, са вече в Русия и се подготвят да се включат в нападението над Украйна, но към момента не е ясно какъв е броят на тези бойци. Припомняме, че Москва се включи в гражданската война в Сирия през 2015 г. на страната на режима на президента Башар Асад.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Жоро 08:32, 08 мар 22

Байден така ли ти каза да кажеш..

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама