Планират евакуация на българи, избягали в Молдова

16:15, 07 мар 22 25 1438 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Планираме посещение в Молдова, за да организираме евакуация на бесарабски българи (избягали от Украйна), които искат да дойдат у нас. Това съобщи външният министър Теодора Генчовска на срещата си с нашия посланик в Киев Костадин Коджабашев и консулът ни в Одеса Светослав Иванов.

Тримата обсъдиха проведената досега операция по евакуиране на нашите сънародници от Украйна. Министър Генчовска даде висока оценка на работата на нашите дипломати.

„До момента около 1000 български граждани са евакуирани от територията на Украйна, освен с автобусите и с влаковите композиции. Нашето посолство и консулство бяха последните останали в Киев и Одеса и помогнаха за евакуацията и на чужди граждани“, посочи външният министър.

България влезе в „черния списък“ на Русия

Ще продължат работа автобусните линии за евакуация на бесарабски българи от границата на Украйна с Румъния и Молдова. При посещението си в Молдова външният министър ще евакуира 40 наши сънародници, които са изявили желание с това.

Досега 170 000 лева са разходите по евакуацията, като те включват само транспортирането до нашата граница, откъдето са поемани от структури, финансирани от Министерски съвет. „Разходите за евакуацията ще продължат да се увеличават предвид ескалацията на военните действия и хуманитарната криза в Украйна“, отбеляза Генчовска, цитирана от bTV.

Що се отнася до включването ни от Кремъл в списък с неприятелски страни на Русия, Генчовска заяви, че то ще бъде обсъдено на Министерски съвет и ще бъде приета позиция.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:50, 08 мар 22

На България от дълго време не и върви на външни министри. Итн откъде изкопа тая? Аз не бих я назначила и за чистачка!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама