Украинците ще откриват лесно банкови сметки у нас

15:05, 07 мар 22 25 1480 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Подготвя се механизъм за улеснено откриване на банкови сметки на украински граждани, които са поискали статут на временна закрила в България по силата на европейската Директива за временна закрила. Това стана ясно на среща на вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова с представители на Асоциация на банките в България и на БНБ в Министерството на финансите днес, съобщиха от ведомството.

На срещата беше дискутирана и възможността за теглене и разплащане от украински граждани с дебитни и кредитни банкови карти в България. Според банките в момента украинските граждани могат да теглят у нас левове от своите дебитни и кредитни карти „Виза“ и „Мастъркард“. Сумите, които могат да бъдат теглени, са в рамките на определените от съответните украински банки лимити и до изчерпване на гаранционния лимит на съответната украинска банка. Също така украинците могат да се разплащат за стоки и услуги у нас през ПОС-терминали.

Що се отнася до възможностите за обмен и изкупуване на украински валута, към момента нито една от държавите от ЕС не изкупува такава валута. По този въпрос се очаква постигне на общоевропейско решение на ниво Европейска централна банка.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама