Москва предложи зелени коридори само към Русия и Беларус, Киев каза „Не“

12:20, 07 мар 22 25 2278 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руското министерство на отбраната съобщи, че ще спре огъня и ще установи коридор за евакуиране на цивилни от Киев, Мариупол, Харков и Суми от 10 часа местно време в понеделник. На хората обаче ще бъде разрешено да се евакуират само през Русия и Беларус, показват маршрутите, публикувани от руската агенция РИА Новости.

Украйна отхвърли предложението и нарече това решение „напълно неморално“. Говорител на президента Володимир Зеленски каза, че на украинските граждани трябва да бъде разрешено да напуснат домовете си през украинска територия, предаде „Свободна Европа“.

„Това е напълно неморално. Страданието на хората е използвано с цел да се режисират желаните телевизионни кадри“, каза говорителят на Зеленски. „Това са граждани на Украйна, трябва да имат правото да се евакуират на територията на Украйна“. 

Предишните опити за установяване на коридори за евакуация се провалиха. Според украинските власти причината е, че руският обстрел на територията на коридорите не е бил спрян в обещаните часове.

Русия и Украйна с взаимни обвинения за неосъществената евакуация

Същевременно за днес е насрочен третият кръг от руско-украинските преговори за примирие, след като разговорите от миналата седмица, включително договореностите за хуманитарни коридори, не дадоха видим резултат.

Смъртта на младо семейство потресе света

Цивилни загинаха в неделя при обстрел в опит за евакуация от град Ирпин, близо до Киев. Сред тях – майка с две деца, придружени от семеен приятел, докато се опитват да избягат през разрушен мост.

Той е бил взривен дни по-рано от украински войници, които са искали да забавят руското настъпление към Киев. Макар и в руини, той е представлявал „спасителен коридор“ за хората, които отчаяно се опитват да избягат от войната.

По данни на ООН от началото на руското нахлуване в Украйна са убити най-малко 364 цивилни граждани. Според различни източници продължава да има цивилни жертви, след като през уикенда се провалиха опитите за хуманитарни коридори.

Украйна обяви, че Русия се готви да щурмува Киев

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че Русия се готви да щурмува Киев, докато руските удари продължават на много места в страната. Въпреки това според информация от западни източници украинските сили удържат настъплението, съобщава Mediapool.

„Доста голямо количество руска (военна) техника и войници са концентрирани на подстъпите към Киев“, каза по телевизията Вадим Денисенко, съветник в министерството на вътрешните работи на Украйна. „Разбираме, че битката за Киев е ключова битка, (която ще бъде водена) през следващите дни“, добави той.

Путин разкри при какви условия ще прекрати войната в Украйна

В бюлетина на украинската армия, публикувано рано сутринта в понеделник, пише, че целта на руските военни е да поемат пълен контрол върху градовете Ирпин и Буча, северозападно от украинската столица. Руските въоръжени сили също така „се опитват да си осигурят тактическо предимство, като достигнат източните покрайнини на Киев през Броварски и Бориспилски район“, твърди украинският генерален щаб.

Руската армия е засилила обстрела на редица украински градове в централната, северната и южната част на страната, заяви Олексий Арестович, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Асошиейтед прес. „Последната вълна от ракетни удари дойде с падането на нощта“, каза Арестович по украинска телевизия.

Той уточни, че на тежък обстрел са подложени Киев, Чернигов на север, Николаев на юг и Харков.

Руското министерство на отбраната съобщи, без да приведе доказателства, че украински бойци от батальона „Азов“ планират да взривят експериментален ядрен реактор в Харковския физико-технически институт и да обвинят Русия, че е нанесла ракетен удар по него, предаде Асошиейтед прес. Пентагонът отказа да коментира руското твърдение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама