Карикатура на Путин „изгря“ в сайтове на български медии

07:44, 07 мар 22 25 2640 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Онлайн излъчването на няколко телевизии бе хакнато снощи и вместо ефира им, в сайтовете се излъчваше популярна карикатура на руския президент Владимир Путин. Става дума за илюстрация, на която Путин е гримиран като Мерилин Монро в Анди Уорхол стил, на фона на прайд знамето, съобщи boulevardbulgaria.bg.

Визията е доста известно меме, което може да се намери под името „Gay Clown Putin“. Върху позната карикатура са добавени надписите „Make love, not war“ („Правете любов, не война“).

Под хакерската атака попаднаха Nova TV, BNT, Bloomberg.tv, Sportal.TV, Bulgaria On Air и други. Единствено bTV не беше засегната от атаката, съобщава сайтът.

Малко по-късно вечерта Блумбърг и BGonAir продължаваха да излъчват гей клоуна Путин, а Нова тв и БНТ просто бяха спряли напълно опцията за онлайн стрийминг на ефира си. Nova и БНТ не са възстановили излъчването си и до тази сутрин, предаде Клуб Z.

Това изображение на Путин със спирала, сенки и червило, е официално забранено от Министерството на правосъдието в Русия като „екстремистки материал“ през 2017 година. Според руските власти снимката намеква за „предполагаемата нестандартна сексуална ориентация на президента на Руската федерация“.

Визията е официално забранена от Централния окръжен съд на Твер, Централна Русия през май 2016 г., заедно с други изображения, качени в руската социална медийна платформа Vkontakte.

Изображението се появи за първи път в отговор на руски закон от 2013 г., забраняващ „пропагандата на хомосексуалността сред непълнолетните“. Руснаците нямат право не само да споделят това изображение, но и да го принтират или съхраняват на електронни устройства. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама