Петков: Назначението на Янев беше грешка

20:30, 06 мар 22 / Политика 25 1730 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Премиерът Кирил Петков призна, че е сгрешил с назначаването на Стефан Янев за министър на отбраната. Въпреки това той уточни, че не му е бил предложен от президента Румен Радев. По думите му добрата им работа в служебното правителство го е подтикнала да го покани за този пост. 

Янев към Петков: Не съм твой министър

Припомняме, че през седмицата Стефан Янев беше сменен от Драгомир Заков, след като умишлено избегна думата война и нарече случващото се в Украйна военна операция. Петков и Янев изостриха тона помежду си, а президентът Румен Радев отправи критики към вече бившия министър. Янев пък намекна, че подготвя за нов политически проект.

Янев: Когато му дойде времето, ще обявим политически проект

„Имаше некоординирани постове от Янев във Facebook. Интересното е, че три дни след като го уволних той реши да създава партия. Почвам да се чудя дали всичко това е случайно. За мен беше новина, че Стефан Янев ще прави партия, заяви Петков в ефира на bTV. 

Премиерът добави, че Тодор Тагарев, който първоначално беше обявен от него за заместник на Стефан Янев, ще му стане съветник и ще отговаря за реагирането при военни кризиТова е човек, който може да организира система за управление на бежанците най-адекватно“, отбеляза Петков.

Радев: Очаквах повече от Стефан Янев като военен министър

Петков не знае колко струва един хляб, но обеща правителството да изкупи пшеницата

Попитан дали знае колко струва един хляба в магазина, премиерът видимо се затрудни. За сметка на това обърна въпроса в своя полза, като изтъкна, че от понеделник правителството ще изкупи пшеницата, за да се запази цената му и да не поскъпне. „Зависи от хляба…, но още от понеделник изкупуваме огромни количества в държавния резерв, така че да можем да запазим цената на хляба да не поскъпне. Направихме план да имаме достатъчно зърно до 2023 година. За горивата резервът ни е близо до 90-дневния“, каза той. 

Войната в Украйна

Министър-председателят обяви, че краткосрочен риск за България от войната в Украйна няма, но в дългосрочен план има, и то значителен. Няма риск от война у нас. Българското население трябва да е спокойно. Но, ако военните действия продължат и има многобройни жертви, то има рискове. Голямата заплаха за България са украинските атомни централи. Горящата АЕЦ (бел. ред. - Запорожката централа) беше пример за директна заплаха за България. Рискът от ядрените централи там е опасност №1 за българското население. Не трябва да плашим българското население, но ние трябва да сме готови за всичко. А за таблетки с йод и сигналната система, за която също не работеше изцяло, това е важно, подчерта Петков.

Той обяви, че от понеделник на граничните пунктове с Румъния ще има екипи, които да разпределят влизащите в страната ни украинци. До вторник най-късно пък ще влезе в сила обещаната помощ от 40 лв. на украински бежанец на ден за хотелиерите. Плащанията щели да бъдат ретроактивни - със задна дата, при предоставяне на фактури, като ще се извършва от Министерството на туризма. 

Петков към Зеленски: Имате пълната подкрепа на страната ни

Разговорът със Зеленски и какво може да дадем на Украйна

Кирил Петков разказа и за своя телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски. Той показа и пред мен, че не го е страх. Вярвам, че този тъмен сценарии от първите дни няма да се осъществи по такъв начин. Зеленски ме помоли за всякаква подкрепа. Казах му, че 8 камиона с хуманитарна помощ вече пътуват към Украйна, посочи той и отрече да е ставало въпрос за помощ със самолети и оръжия за Украйна. Евентуално можем да помогнем с бронежилетки и каски.

Всичко, което се появи в последните дни - за помощ с войска, 17 самолета МиГ, както и скокът на цените на горивата са фалшиви новини и хибридни атаки. България не е изпращала никакви боеприпаси, нито оръжие. Ние сме много близо до този конфликт. Видяхте заплахите, които руският президент Владимир Путин направи. И във вчерашния ден и предишния трябва много внимателно да организираме нашата подкрепа, но това, което мога да кажа, че както виждаме всички общоприети европейски действия, където не се изисква двустранни действия от страна на България. Ние говорим в един глас с Европа, обясни той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:01, 06 мар 22

Гласувах за ПП, но Петков много бързо започна да се самозабравя. В България не се разчита на професионалистите и тяхната експертиза. Стефан Янев говори с езика на военната терминология и е много обран, обаче лаиците не понасят това. Пък да не говорим за пишман политици като Борисов и мафия. Асен Василев е много по- обран и си мери приказките. Кирил Петков трябва да се сдържа в изказа си. Ако не беше тази криза с Украйна, правителството щеше да падне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама