Русия арестува наред протестиращи срещу войната в Украйна

16:10, 06 мар 22 25 2080 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Масови арести белязаха опита на руснаци да се противопоставят на войната в Украйна. Над 1 600 граждани са задържани в Русия по време на протестите. Демонстрации се проведоха в 29 руски града, съобщи независимата правозащитна организация „ОВД-Инфо“, цитирана от БТА. За над 1 000 арестувани съобщава и „Франс прес“.

Първоначално бе съобщено за 316 арестувани на антиправителствени протести в 16 града в руския Далечен изток и Източен Сибир. Най-много - над половината - са задържаните в Новосибирск, най-големият сибирски мегаполис. Задържани има и в други градове като Томск и Красноярск, както и в град Владивосток и в сибирския град Иркутск.

По-късно бройката на задържаните рязко се увеличи, след като в призивите за протести на опозиционера Алексей Навални се включиха и големите градове, сред които Москва и Санкт Петербург. Само за руската столица се съобщава за над 200 арестувани.

Нормално е да ви е страх, но ако му се поддадете, това значи да се наредите до фашистите и убийците. За достойнството, срещу Путин, за Русия и срещу войната“, написа Навални от затвора, където се намира в момента.

Полицията е задържала дори родители с малки деца, а целта е била несъгласните срещу политиката на руския президент Владимир Путин изобщо да не могат да се съберат. Сред задържаните са и редица журналисти. На различни видеа в социалните мрежи се вижда как хората са влачени към рейсовете, за да не участват н демонстрациите срещу войната. 

Министерството на вътрешните работи все още не е предоставило информация за задържаните лица.

И руската прокуратура, и вътрешното министерство на Русия предупредиха отново, че демонстрациите не са разрешени, а мнозина могат да се окажат в затвора с присъди, достигащи 8 г. лишаване от свобода. 

Масовите арести се превърнаха в норма на антиправителствените протести в Русия. Според „ОВД-Инфо“ най-малко 8000 протестиращи са били задържани или арестувани в Русия от началото на войната в Украйна преди 11 дни

Антивоенен протест се проведе и в Казахстан. В Алмати се събраха около 2 000 души.

Напук на всяка логика: Инвазията повиши рейтинга на Путин

Междувременно стана ясно, че рейтингът на Владимир Путин се е повишил от началото на инвазията, според данни на базирани в Москва агенции, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.

От 27 февруари насам одобрението за Путин се е повишило с 6% пункта до 70%, според информация на държавната агенция Общоруски център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама