България ще изгражда допълнителни ядрени мощности

12:24, 06 мар 22 / Политика 25 1524 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ще се разгледа възможността за удължаване компенсациите към бизнеса при плащането на електроенергията или да бъдат променени според новата ситуация. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в ефира на Нова телевизия. Той обаче не поясни в каква форма ще е новата подкрепа. По думите му това предстои да бъде обсъдено с вицепремиерът Асен Василев.

„Има няколко събития, които влияят пряко върху цената на електроенергията и природния газ. Едно от тях е конфликтът в Украйна. Планирането на компенсациите за бизнеса трябва да бъде съобразено с контекста на геополитическста ситуация“, посичи той.

Ще скочи ли цената на тока след отпадане на наложения мораториум?

Николов добави, че няма причина да се очаква повишение в цената на електроенергията след отпадане на наложения мораториум. „Всички инструменти ще бъдат приложени, за да няма поскъпване към крайните потребители. Евентуално удължаване на мораториума е решение на Народното събрание, с което ние ще се съобразим“, отбеляза още министърът.

Въвеждането на диференцирана ставка за тока

Според Николов добра идея би било и въвеждането на диференцирана ставка за тока и подкрепа за наистина нуждаещите се. „Тази идея би била добра особено като дефиниция за енергийна бедност. Подпомагането трябва да е точно и ясно, за да има необходимия ефект“, каза още той.

Кога ще спаднат цените на горивата?

Ще надскочат ли горивата 3 лв. за литър?

Във връзка с опашките по родните бензиностанции и паниката с количествата на горивата, Николов коментира, че към момента проблем с количествата на горивата у нас няма. По думите му в средносрочен и дългосрочен план хипотетично е възможно цената на горивата да надскочи и 3 лв. за литър. „При прекратяване на конфликта в Украйна обаче това няма да се случи. Прави се необходимото, за да не се стига до допълнителен ценови скок“, уточни енергийният министър и отбеляза, че таван на цената на горивата не е мярка, която се обсъжда.

Бензинът и дизелът минаха 3 лева за литър

Относно искането на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде освободено гориво от държавния резерв, Николов заяви, че подобно настояване е неоснователно. „Не сме в ситуацията, в която трябва да се използват държавните резерви. Не е необходимо да се освобождава резерв, количествата са достатъчни“, добави той.

Петков обвини младежите от ГЕРБ за паниката с горивата

Александър Николов коментира още, че доставките на газ към страната ни са нормални. България няма да остане без природен газ. Изследваме всички алтернативни доставчици и трасета, има варианти да бъдат избегнати рискове“, увери той.

България ще изгражда допълнителни ядрени мощности

Николов препотвърди информацията, че България ще изгражда допълнителни ядрени мощности. По думите му се обсъжда възможността за нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“. Той подчерта, че говори за изцяло нов реактор, а не за връщане на извадени от експлоатация такива.

„Стари реактори няма да бъдат възобновявани. България регионално е единственият износител на електроенергия. С нов реактор можем да повишим независимостта си, но строенето му отнема време“, каза още той.

Николов обаче не отговори дали България ще се откаже от изграждането на АЕЦ „Белене“. Той посочи, че към момента атомната централа в Козлодуй работи много добре, има потенциал и площадката ѝ е лицензирана. Тепърва всичко това трябвало да се прави и в Белене, което ще забави процеса. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама