Хиляди европейци излязоха на протести в подкрепа на Украйна

20:56, 05 мар 22 25 1662 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Хиляди европейци излязоха по улиците на големите градове, за да изразят подкрепата си за Украйна. Над 40 000 се стекоха на централния площад в Прага, където още се помни съветското нашествие от 1968 година.

Демонстрации се проведоха и в Париж, Берлин, Франкфурт и столиците на трите балтийски републики.

У нас украинци, българи и руснаци се събраха на протест срещу войната пред паметника на Съветския воин в центъра на Бургас. Те настояха за незабавно спиране на агресията и на военните действия, предаде bTV. 

В демонстрацията се включиха и жени и деца, успели да се спасят от обсадения Киев и намерили подслон в Бургас.

Сръбски крайнодесни групировки с шествие в подкрепа на Русия

В съседен Белград също имаше демонстрация, но в подкрепа на руския президент Владимир Путин. Събитието беше организирано от крайнодясната антиимигрантска група „Народен патрул“ с подкрепата на други крайнодесни организации и партии.

Сърбия отказа да въведе икономически санкции срещу Русия, въпреки че президентът Александър Вучич каза на украинския посланик в Сърбия, че Белград зачита международното право и териториалната цялост на Украйна и че е готов да предостави хуманитарна помощ и да приеме бежанци, пише „Свободна Европа“.

Страната бе една от 141 страни в ООН, които по-рано през седмицата гласуваха за незабавно прекратяване на войната в Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама