Дончев или Василев – кой носи отговорността за липса на европейско финансиране по новия програмен период

19:02, 05 мар 22 / Политика 25 1430 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

След успешното Председателство на България, от май 2018 г. слушаме Томислав Дончев, тогавашен вицепремиер по еврофондовете в правителството „Борисов“ 3, отговарящ за новия програмен период 2021-2027 г. какво и как трябва да се направи. До днес резултатът е нулев.

За новия финансов програмен период още през месец юли 2020 г. България беше договорила да получи 29 млрд. евро. От ноември 2020 г. до 30 април 2021 г. всички държави членки на ЕС имаха възможността да внесат Националните си планове за устойчивост и развитие, а отговарящият за страната ни Дончев, не го направи.

Всички ангажирани с изготвянето на Националния план за възстановяване и устойчивост - от последното правителство на Бойко Борисов, през служебното правителство на Стефан Янев, стигайки до настоящото на Кирил Петков - никой не си свърши работата, за да може днес България да получи авансово финансиране от Европа в размер на 1,6 млрд. лева, което е така необходимо на държавата ни.

ЕК връща Плана за възстановяване за преработване

Почти една година по-късно резултат няма, поради факта, че управляващите ни не си свършиха работата, заяви Цветан Цветанов. Той даде за пример съседната ни Румъния, която получи аванс 3.7 млрд. евро – в началото на януари т.г., а Гърция 3.8 млрд. евро – през август 2021 г., а нашата държава е в поредния период на отсрочка, в който нищо не се случва.

Новият финансов програмен период 2021-2027 г. стартира на 1 януари 2021 г. В края на 2020 г. трябваше да бъде подписано споразумението с ЕК, от Дончев и Борисов, и така щяхме да избегнем грешките и забавянето на стария период от 2014 г. при правителството на Орешарски.

2021 и 2022 г. са нулеви за страната ни, а Томислав Дончев не спира да обикаля телевизионните студия и да обвинява как някой не си е свършил работата, при все че именно той и правителството на ГЕРБ отговаряха за Плана и за финансовия програмен период.

България е най-бедната държава в ЕС, а не използва солидарността ѝ за развитие.

С Бюджет 2022 ще внесем поредната финансова вноска към ЕС, ще имаме поредната нулева година от новия финансов програмен период и ще компенсираме с увеличаване на държавния дълг за настоящата година в размер на 7.2 млрд. лева.

От всичко гореизложено - кой трябва да носи отговорността?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама