ООН с първа стъпка към съд за Путин

11:09, 05 мар 22 25 1954 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В момента има две международни институции, които разследват действията на Русия в Украйна. Предприетото тази седмица може да доведе до изправянето на Путин пред международен съд.

ООН направи първа стъпка към търсенето на съдебна отговорност за това, което става в Украйна. Съветът по правата на човека създаде комисия, която да разследва наличието на нарушени права в страната след нахлуването на руската армия. В текста на резолюцията пише, че събирането на доказателства ще се извършва „с оглед на бъдещи съдебни производства“. Тази комисия ще представи доклад за резултатите от разследването си в рамките на една година. По сходен начин в миналото са започвали процедури, довели до създаването на извънредни съдилища или до действия на постоянни съдебни органи, пише „Свободна Европа“.

„Не сме част от конфликта“: НАТО няма да се намеси в Украйна

Кой как гласува

Съветът взе решението си с 32 гласа „за“, 2 „против“ и 13 „въздържал се“. Против решението се обявиха самата Русия и Еритрея – страна с еднопартийно президентско управление. Сред тези, които се въздържаха, са Китай, Венецуела и Куба, традиционни съюзници на Москва. Членството в съвета е на ротационен принцип и в момента България няма свой представител в този орган.

Комисията, която ще разследва престъпленията в Украйна, ще се състои от трима членове, избрани от председателя на Съвета на ООН по правата на човека. В момента този орган се председателства от Аржентина. Тя гласува в полза на резолюцията, с която започва разследването.

Какво точно ще разследва комисията?

Комисията ще разглежда нарушаване на човешките права и международното хуманитарно право „в контекста на агресията на Руската федерация срещу Украйна“. Тя е задължена да събира доказателства, да разпитва свидетели и да описва и опазва всяко доказателство „по стандартите на международното право с оглед на бъдещи съдебни производства“.

В задълженията ѝ влиза и това да идентифицира лицата, отговорни за тези нарушения, и да препоръча действия за търсене на наказателна отговорност от тях.

Какво твърди Украйна?

Киев твърди, че Русия извършва в Украйна военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Всяко от тези две понятия съдържа дълъг списък от действия, наказуеми по международни конвенции. Сред тях е например убиването на цивилни, както и много други престъпления, извършвани по време на въоръжен конфликт: преследване по политически, етнически, културни причини, разрушаване на собственост, използване на цивилни като жив щит, мародерство, заселване на окупирана територия, извършване на нападения срещу цивилни.

Самият украински президент Володимир Зеленски подчерта в обръщението си към Кремъл преди дни: Няма конвенция, която да не сте нарушили.

Какво е правила ООН при други войни?

В последните 30 години ООН е създала извънредни съдилища за три военни конфликта и един атентат. Това са: трибуналът за бивша Югославия (създаден през 1993, две години след началото на конфликта); трибуналът за Руанда (създаден през 1994, седем месеца след началото на конфликта); специалният съд за Сиера Леоне (създаден през 2002, пет години след началото на конфликта); специалният трибунал за Ливан (разследващ основно атентата срещу премиера Рафик Харири; създаден през 2007, две години след атентата).

Разследванията на ООН и събраните от комисиите ѝ доказателства се използват и при всяка процедура, започната от постоянно действащия Международен наказателен съд (МНС) в Хага, макар че той не е орган на ООН.

Две международни разследвания

Точно прокурорът на МНС започна разследване на престъпленията в Украйна, извършвани в момента. Това стана на 28 февруари 2022 г., на петия ден от войната. Три дни по-късно следователите пристигнаха в Украйна.

Всичко това означава, че към този момент има две международни институции, които разследват действията на Русия в Украйна – ООН, която създаде своя комисия с мисълта за бъдеща съдебна процедура, и МНС, чийто прокурор започна работа само няколко дни по-рано.

Двете разследвания могат един ден да се „влеят“ в дело, гледано от МНС, но има и друга възможност – разследването на ООН да даде основа за извънредно съдилище, специално за войната в Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама