Американски сенатор призова Путин да бъде елиминиран

09:39, 04 мар 22 25 1955 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Американският сенатор републиканец Линдзи Греъм (от Южна Каролина) призова за убийство на руския президент Владимир Путин, предаде БГНЕС.

Има ли Брут в Русия? Има ли по-успешен полковник Щауфенберг в руската армия? Единственият начин това (войната в Украйна бел.ред.) да свърши е някой в ​​Русия да елиминира този човек. Ще направиш страхотна услуга на страната си - и на света“, написа той в Twitter.

В следваща публикация той продължава в същата посока с думите: Единствените хора, които могат да поправят това, са руският народ. Лесно е да се каже, трудно е да се направи. Освен ако не искате да живеете в мрак до края на живота си, да бъдете изолирани от останалия свят в крайна бедност и да живеете в мрак, трябва да се направи нещо.“

Последва реакция на руското посолство, според което този акт е равносилен на престъпление. Оттам поискаха официално обяснение от САЩ.

Считам изявлението на американския политик за неприемливо и възмутително. Степента на русофобията и омразата в САЩ към Русия минава всякакви граници. Не е за вярване, че сенатор от страна, която проповядва своите морални ценности като пътеводна звезда“ за цялото човечество, може да си позволи да призовава за тероризъм като начин за постигане на целите на Вашингтон на международната арена.

Става страшно за съдбата на САЩ, начело на които стоят толкова безотговорни и непрофесионални политици. Настояваме за официални обяснения и решително осъждане на престъпните изявления на този американец“написа руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов във Facebook.

Междувременно външният министър на Люксембург Жан Аселборн също изказа на глас мисли за смъртта на руския президент. В интервю от 2 март Аселборн заявява следното: Ако руснаците виждаха какво унищожава Путин ... Това щеше да е всичко, което човек би поискал, за да бъде Путин физически елиминиран, така че всичко да спре“, пише Chronicle.lu.

Изявлението моментално предизвика реакции на критика от страна на опозицията в Люксембург. Аселборн отговори, че е дал интервюто точно след като кметът на Харков му е разказал за трагичната ситуация в украиския град. И уточни, че на въпроса на радиоводещия дали и как може да бъде намерено решение на това насилие, е казал само“, че войната в Украйна може да бъде спряна, ако действията на Путин може да бъдат спрени.

Думите физически елиминиран“ ми се изплъзнаха. Знам, че външен министър не може никога да използва тези думи. Дори след 18 години работа като външен министър не мога да потисна емоциите си и чувството си за справедливост, при положение, че има такова неизмеримо човешко страдание за невинни хора“.

Външният министър на Люксембург определи казаното като грешка“, но и като опит да се справим със ситуацията“. Приемам критиката, но няма да си заровя главата в пясъка“, добави той.

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама