„Освободили сме се сами - и от външни имперски сили, и от вътрешна тирания“

20:45, 03 мар 22 / Политика 25 1811 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Освободили сме се сами - и от външни имперски сили, и от вътрешна тирания. Това написа евродепутатът Радан Кънев по повод Националния празник.

Той смята, че България има основание да празнува 3 март и обяснява защо:

 „Не защото във война между две империи победителката избира рождения ден на своя цар за дата на примирието. И не защото победителката е имала намерение превзетите земи да останат свободни - никоя империя в края на XIX век не е водила освободителни войни - и това чудесно са го знаели поляците, грузинците, запорожките казаци, кримските татари, финландците и другите представители на „освободени“ народи, които са умирали в поредната имперска война. Знаели са го и румънците, на които през Кримската война се е наложило да воюват на страната на Османската империя, за да запазят свободата си от „освободителите“ и които за „награда“ за жертвите си по редутите на Плевен губят Южна Бесарабия. Не, руското имперско правителство никого не иска да освободи на 3 март, иска да създаде изцяло зависимо княжество, което при първа възможност да присъедини към империята си. И това е съвсем естествено за тогавашната епоха“, посочва Радан Кънев.

„Ние имаме основание да празнуваме, защото нашите сънародници, нашите тогавашни водители (не са били все още „лидери") успяват да използват договореното в Сан Стефано на 3 март 1878 и крехката самостоятелност на васалното княжество и автономната област, създадени от Силите в Берлин по-късно същата година, за да изградят - за тежка и неприятна изненада на „освободителите“ - свободна държава и силна, патриотично настроена нация“, пише още евродепутатът.

 
 

„При всички трагедии на последвалия ХХ век, между 3 март 1878г. и възстановяването на международната легитимност на Княжеството през юни 1895г., за по-малко от 20 години, България защитава правото си на самостоятелно съществуване по отношение и на Османската, и на Руската империи. Благодарение на постигнатото в този период, днес на нашата земя не се води война, както в Украйна, няма окупирани части от държавата ни, както в Молдова, Грузия и Украйна, няма военен конфликт със съседна държава, както между Армения и Азербайджан. Напротив - България е член на ЕС - обединение на най-богатите и най-свободни държави на планетата - и на НАТО - най-силният отбранителен съюз, който никога, от създаването си, не е нападан“, отбеляза той.

По думите му празнуваме 3 март не защото на тази дата някой се е опитал да направлява съдбата ни, а защото след нея ние сме попречили това да се случи, взели сме съдбата си в свои ръце. „Освободили сме се, сами - и от външни имперски сили, и от вътрешна тирания. Неслучайно 3 март не беше национален празник в периода на тоталитарна диктатура, изцяло подчинена на чужда имперска воля. Върнахме си го после, когато отново взехме съдбата в ръцете си, като свободен народ“, добавя Радан Кънев.

 
 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 
Напишете коментар
Коментари: 1
1 И.Ангелов 22:01, 03 мар 22

... И този доказа, че всички, захванали се с "политика", са безродни мекотели !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама