Евакуираха шест лъва и шест тигъра от Украйна в Полша

20:25, 03 мар 22 25 1607 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Шест лъва и шест тигъра от приют за малтретирани животни край Киев пристигнаха в Полша тази сутрин, съобщи за АФП говорител на зоопарка в Познан, който организира евакуацията.

Украинският камион, който измина близо 1000 км от Киев, за да заобиколи централната област Житомир, която беше обстрелвана от руските сили, превозваше също два каракала и африканско диво куче, каза Малгожата Ходила.

Камионът, който потегли във вторник, трябваше да спре и да остане паркиран цяла нощ заради руските танкове, добави тя. На границата животните са били прехвърлени на полски камион.

Животните без документи са пренесени през границата законно, благодарение на скорошна промяна в международната процедура по CITES (Конвенция за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора) и с помощта на главния ветеринарен лекар на Полша, добави Ходила.

Директорът на зоологическата градина в Познан Ева Зграбчинска, която е работила по евакуацията, е в контакт с няколко западни организации, желаещи да приемат животните. Тя е започнала и кампания за набиране на средства, пише БНТ.

Преди две години Зграбчинска организира спасяването на девет тигъра на косъм от смъртта, блокирани в италиански камион на полско-беларуската граница или на път за зоологическа градина в Русия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама