Митрофанова сравни България с Донбас

15:04, 03 мар 22 / Политика 25 2136 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Поредното смущаващо изказване по адрес на страната ни направи руската посланичка в България Елеонора Митрофанова. В поздравлението си към българския народ за 3 март, тя сравни страната ни с Донбас и говори предимно за войната в Украйна, повтаряйки опорните точки на Кремъл.

Митрофанова всъщност поздравява България за националния ѝ празник само в първото и последното изречение на речта си, в останалото време говори против Украйна. Нещо повече, тя сравнява проблемите в Донбас със страданията на българския народ по време на османското иго. Освен това тя заявява, че България е получила свободата си, пише Клуб Z.

 „Преди 144 години бе сключен историческият Санстефански мирен договор, поставящ край на Руско-турската война и позволяващ на българите да получат дълго чаканата свобода“, казва посланичката.

След това посочва, че Европа е останала безучастна към потушаването на Априлското въстание, волята на Александър II, безстрашието на руската армия и доблестта на българските опълченци са създали предпоставки за възраждането на България.

Руската посланичка използва поздравлението, за да говори предимно за войната в Украйна, като сравнява мотивите на тогавашна Русия с твърденията на днешна Москва.

Руско-турската освободителна война е ехо на днешните дни. Събитията в Украйна болшинството мои сънародници възприемат по същия начин като онези преди 144 години. Като справедливи, назряващи отдавна действия за защита на жителите на Донбас от нацисткия киевски режим, който убива безразборно цивилни в продължение на 8 години. Опитите да решим конфликт по дипломатически път не  донесоха резултат. Вместо да чуят народите на републиките Луганск и Донецк, и да окажат влияние на правителството в Украйна, западните държави продължиха да въоръжават фашистките украински групировки, подтикващи ги към враждебни действия срещу мирното население на Донбас. С такива действия ние не можем да се примирим, те са в противоречие с нашите хуманни християнски ценности“, заявява Митрофанова. Тя призова българите да не се подават на антируската пропаганда и повтори тезата на Москва, че в момента в Украйна се провежда военна операция по денацификация и демалитиризация на престъпните украински власти, които водят война със собствения си народ от 2014.

На финала руската посланичка обявява, че Русия в историята си никога не е започвала войни, а ги е приключвала, „убедена, че нашето дело е правилно“.

Руското посолство у нас заговори за „евроатлантически подлоги“

Припомняме, че само преди дни руското посолство у нас си позволи недопустими за подобна институция думи по отношение на евроатлантическите членки. Дипломатите нарекоха страните, които спряха достъпа до руски медии, „евроатлантически подлоги“. Вчера българското Външно министерство поиска извинение за тази квалификация.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама