НОД: Да помним герои като полк. Дрангов, дали живота си за България, а не за чужди армии

15:09, 03 мар 22 / Политика 25 1566 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 3 март, когато се навършват 150 гoдини от рождението на именития революционер и военен педагог полк. Борис Дрангов, Националното обединение на десницата почете паметта му и поднесе венец на паметника му във Военна академия „Г.С. Раковски“, съобщиха от Републиканци за България.

Пра-пра внукът на полк. Дрангов - Ангел Георгиев, е сред членовете на КОД и е изключително щастлив, че е потомък на великия и почитан българин и има възможността да отстоява демократичните идеали. „Личността на полковник Борис Дрангов събужда духа и вярата и пред нея единствено може само да мълчим. Той е образец за всеки български патриот“, заяви Ангел Георгиев и добави, че „полк. Борис Дрангов храбро се сражава с руските войски, бранейки Добруджа в Първата световна война“.

Да почете паметта на дядо си бе и внучката на полковника Райна Дрангова.

Председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов припомни, че на 2 март 2018 г. по инициатива на Красимир Узунов във Военна академия, в София беше открит изграденият военен паметник на полк. Борис Дрангов. Именно той пише и книгата „Азъ служих при Дранговъ“ през май 2017 г., която е посветена на Скопската школа за запасни подпоручици, живота и делото на подполковник Борис Дрангов, който дава живота си за България и геройски загива на Кота 1050 на завоя на река Черна на 26 май 1917 г.

НОД ще отбележи 150 години от рождението на полк. Борис Дрангов

Вечна слава на героите, загинали за свободата на България. Поклон пред паметта на полк. Борис Дрангов и вечна памет на Краси Узунов, който беше най-големият изследовател на живота и военното дело на полковника, без когото нямаше да имаме възможността да се поклоним пред този паметник. Той ще остане за нашите деца и идните поколения, ще напомня колко достойни са били предците ни и че трябва да ги помним и славим, както и никога да не забравяме историята си“, заяви Цветан Цветанов след поднасянето на венеца.

България днес най-много има нужда от личности и герои, които да обединяват, а не да разделят. Полковник Дрангов е бил истински баща за своите войници. Той е „грабвал“ хората и всички са вървели след него, без да се съобразяват, че директно се излагат на противниковите снаряди и куршуми. Дрангов е един високо морален човек и това най-добре проличава от писмото, което изпраща до своята съпруга тогава, когато заминава за Македония, за да участва в Илинденско-Преображенското въстание. „За да спасиш личността, трябва да спасиш обществото“, казва Дрангов и това звучи много актуално и днес, както са актуални и думите от защитната му реч пред военния трибунал по един скалъпен и безуспешен процес срещу него: „За да просперира България, на нея са ѝ необходими нравствени великани, мъже волни, предприемчиви, храбри, упорити, възторжени идеалисти, смели до безумство, влюбени в Отечеството до фанатизъм“, припомни историкът Горан Благоев, член на Републиканци за България.

От Национално обединение на десницата са категорични, че полк. Борис Дрангов трябва да бъде включен във всички учебници по история. А поклонението пред паметта му по случай неговата 150-годишнина е изява на националното ни достойнство.

Кой е Борис Дрангов?

Подполковник Борис Стоянов Дрангов е роден в Скопие на 3 март 1872 г. Завършва Военното училище през 1895 г. с XVI-ти Випуск. Негови съвипускници са Георги (Гоце) Делчев от Кукуш, Петър Стаматов и други видни дейци на национално-освободителното движение на българите от Македония и Одринско. По време на Илинденско-Преображенското въстание (1903) води чета в Плавица планина, Султан-Тепе и Кратовско, подполковник Борис Дрангов е командир и предподавател във Военното на Негово Величество Училище. През Балканската война (1912-1913) служи като началник-щаб на 1-ва пехотна Софийска бригада (1-ви Софийски и 6-ти Търновски пехотни полкове). Сражава се в боевете при Селиолу, Гечкенли и Чаталджа. По време на Междусъюзническата война (1913) се сражава срещу сръбските войски при Бубляк и Бела паланка. По време на Първата световна война (1914-1918) е командир на 5-ти пехотен Македонски полк в боевете при Криволак, Чичовските височини, Удово, Богданци и Гевгели. През 1916 г. е назначен за началник на Школата за запасни подпоручици в Скопие, подготвила над 1200 офицерски кандидати, сред които цвета на българската интелигенция, обществена и политическа мисъл през следващите пет десетилетия от историята на България. През септември 1916 г. е назначен за началник-щаб на 1-ва пехотна Софийска дивизия по време на кампанията в Добруджа и Румъния. На 25 февруари 1917 г. е назначен за командир на 9-ти пехотен Пловдивски полк. Загива на 26 май 1917 г. на Битолския фронт, в участъка на Завоя на река Черна.

Подполковник Борис Дрангов оставя след себе си десетки военно-педагогически произведения, посветени на духа на армията и на принципите на възпитанието на българските офицери и войници, сред които и военния катехизис на строевите офицери „Помни войната!”, както и „Юнаци, изпълнете клетвата!”, „Подробна програма за обучението на младите войници и канонири” и др... В памет на подполковник Борис Дрангов три български села носят неговото име - Дрангово, Петричко, Дрангово, Пловдивско и Дрангово, Кърджалийско, а по вековните буки и канари на Беласица и до днес може да се прочете войнишката признателност, изсечена с боен нож: „Аз служих при Дрангов!...”.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама