Грузия и Молдова спешно подават молби за членство в ЕС

18:30, 03 мар 22 25 2132 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Грузия незабавно ще подаде молба за членство в ЕС, обяви управляващата партия на черноморската държава, ден след като Европейският парламент подкрепи предложението на разкъсваната от война Украйна да кандидатства за членство в ЕС.

Председателят на управляващата партия „Грузинска мечта“ Иракли Кобахидзе обяви решението на партията незабавно да подаде молба за членство в ЕС".

Грузия призовава ЕС „спешно да разгледа молбата ни и да вземе решение за предоставяне на Грузия на статут на кандидат за членство в ЕС“, заяви той на пресконференция, цитиран от БГНЕС.

Подобно на случващото се в момента в Украйна, през 2008 г. Русия нападна Грузия, за да спре опитите на страната да кандидатства за член на НАТО и ЕС. Войната продължи само седмица, като огромното военно превъзходство на руската армия не остави никакви шансове на грузинските защитници. Русия загуби повече войници, но извоюва пълна победа.

Молдова също ще поиска да стане член на Европейския съюз.„Ще подадем молба за членство в ЕС“, заяви президентът на страната Мая Санду, цитирана от Offnews, които се позовават на руски и украински медии.

Само тази седмица това е третата бивша съветска република, която иска да се включи в съюза след Украйна и Грузия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама