Големите кавички: „Зарята на 3-ти март е неуместна, фойерверките сега са над Киев“

18:31, 02 мар 22 / Големите кавички 25 1963 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

Големите кавички на седмицата: Пари, оръжия, война

„Присъединявам се към призивите 3-ти март да бъде отбелязан възможно най-минорно - без зари и фойерверки, които в случая са неуместни, защото фойерверките сега са над Киев, Харков, Херсон и други градове в Украйна, което е много жалко. Празникът не бива да бъде изтриван от българската история, това ще бъде груба и непростима историческа грешка“. Това каза пред БНР историкът проф. Пламен Павлов във връзка с предстоящото отбелязване на Деня на Освобождението.

Проф. Павлов изтъкна, че откакто е национален празник - вече около 30 години, 3-ти март не може да намери съгласието на нацията. Той е ден, който разделя, а не обединява българите. Той трябва да остане като един един официален ден за размисъл и за памет за жертвите на тази война - българските опълченци, руснаци, украинци, белоруси, поляци. Не можем да изтрием историята. От друга страна, не бива да се забравя, че тази война е водена не само от благородни чувства, но и поради геополитическите интереси на Руската империя.

20-и април, денят на Априлското въстание, е най-добър за национален празник, смята историкът.  

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 6
1 Анонимен 09:57, 03 мар 22

Кресльото Павлов да вземе да се скрие с тъпите си тези. Да вземе да прочете стихотворението на Петко Рачев Славейков за Вярата и надеждата на българина към Русия. "Руснаците са наши братя, наша плът и наша кръв".

2 Безродник 12:25, 03 мар 22

Нека има заря, и нека е националният ни празник!

3 Анонимен 14:29, 04 мар 22

Той е ден, който разделя, а не обединява българите. Той трябва да остане като един един официален ден за размисъл и за памет за жертвите на тази война - българските опълченци, руснаци, украинци, белоруси, поляци. ... Пламене, уж си историк а не знаеш, че украинците и белорусите още не са измислени от Сталин, в тази 1877/78 г. А Харков го остави, русите ще си го вземат, както и половин Украйна, която си е тяхна и исторически и етнически. И ще го направят защото са пичове и имат аримя, а ние ще гледаме БЮРМ и ще им търпим простотиите, вместо да ги смачкаме и "демакедонизираме".
За 3 март - изобщо не става за празник и не трябва да е национален празник. Какво празнувате, аз него празнувам - едно временно примирие в една война, което нищо не значи. Никой не приема и признава този договор в Европа..... освен Германия. А тогава руснаците се осраха и го опропастиха с тъпата си политика.

4 Анонимен 14:55, 06 мар 22

Много по-подходяща дата е 28 февруари (12 март по григорианския к-р) 1870 г. когато султанът признава Българската екзархия, обхвщаща по-голямата част от българското етническо землище. Това е официялното признаване и легитимация на българската нация. Априлската авантюра е насочена срещу делото на екзархията и обслужва интересите на Сърбия. Затова нашите безмозъчни революционери народа с право е наричал тогава "хаирсъзи". Култът към тях е изцяло дело на социализма, за да присламчат към тях и престъпниците партизани.

5 Анонимен 14:58, 06 мар 22

... От друга страна, не бива да се забравя, че тази война е водена не само от благородни чувства, но и поради геополитическите интереси на Руската империя“....

Интересно коя държава ще води война ако няма някакви геополитически интереси!? Няма такава държава. От благородно чувства никой не воюва.

6 Без 3 март, нямаше да ни има 12:48, 07 мар 22

Чуйте А. Пантев, Г. Марков
и другите ни историци - Без 3 март, нямаше да има и Съединението. Това е националният ни празник!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама