Скандал в ефир заради Митрофанова, Янев и войната

10:57, 01 мар 22 25 3368 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Скандал се разрази в ефира на Нова телевизия по темите за оставката на министъра на отбраната Стефан Янев и за отношението на България към войната в Украйна. Гости на предаването „Здравей, България“ бяха социологът Андрей Райчев, политологът Слави Василев, журналистът Асен Григоров и ексдепутатът и адвокат Николай Хаджигенов.

Разправия между Райчев и Хаджигенов доведе до напускането на социолога в ефир. А Василев си тръгна предсрочно, след като бе атакуван от останалите за позицията си в защита на поведението на Стефан Янев, пише „24 часа“.

Скандалът между Райчев и Хаджигенов се разрази заради коментар на адвоката по адрес на посланика на Русия Елеонора Митрофанова. Той обяви, че сега е моментът България да експулсира „другарката“ Митрофанова, защото ни нарекла „подлога“ с пост във Facebook. Нарече я съветски посланик.

Тя не е съветски посланик, а руски, и не е другарка, а госпожа. Каква другарка ви е тя, това не е поведение на политик“, ядоса се Райчев. В отговор Хаджигенов го попита дали се чувства като подлога.

Руското посолство у нас заговори за „евроатлантически подлоги“

Това е недопустимо дипломатически и ако някой не е разбрал, че срещу България се води война в момента, сега трябва да го разбере“, обясни Хаджигенов и поиска експулсирането на Митрофанова. Райчев го попита каква е руската дума за „подлога“. Получи отговор, че ексдепутатът е чел само на български превода. Правилното отношение към такива, които наричат нас подлоги, е: „Г-жо Митрофанова, идите на х**“, заяви Хаджигенов. Това е просто безобразие, възмути се Райчев и стана и напусна в ефир.

На президента беше ударен шамар - беше отстранен неговият човек в правителството, който има много голям личен рейтинг, около 40%. И слава Богу, той запази нерви и не започна нещо, което не трябва да се прави. Защото в момента България трябва да покаже абсолютно единство“, заяви преди това Андрей Райчев по повод поисканата от премиера оставка на министъра на отбраната Стефан Янев.

„Отношенията ни с Русия са специални, защото историята ни е такава. Но в този момент не може да има никакъв момент, в който България поставя себе си като изключение. И Янев не трябваше да прави това, а да замълчи. Защото пред очите ни се извършва чудовищна агресия“, допълни Райчев. „Корнелия Нинова също има различно мнение и няма как да е по друг начин, защото в БСП има много проруски настроения, но политически не допуска отклонение и това е правилното поведение“, коментира Райчев.

Тази оставка решава политически проблем. В 80% от случаите Янев се държа напълно адекватно и нормално като служебен премиер. Но като министър той беше една задържаща котва, за да може правителството да се покаже като екип с единна силна външна политика“, коментира Слави Василев. „Смяната на Стефан Янев е грешка, защото в този момент това не решава нито един външнополитически въпрос, а създава вътрешно напрежение“, смята обаче Слави Василев. „Янев имаше по-умерена позиция, която е в интерес на обществото ни. Неговият статус не променя отношението на правителството към войната, нито на обществото“, коментира той.

Тази оставка е удар по всички хора, които смятат, че България трябва да е малко по-неутрална, че е икономически зависима от Русия“, обясни Василев.

Безумие е това. Напомня БКП: Да се снишим, другари, бурята ще отмине. Има война“, контрира го ексдепутатът Николай Хаджигенов. „Не руските туристи са важни, Путин е агресор, войната е зло. Поздравления за премиера Петков, който най-накрая порасна и взе правилното решение“, допълни той.

Може да се случи и много по-голяма катастрофа от момента“, е мнението на Андрей Райчев. „Украйна е изненада за целия свят, не само за Русия. Те си представяха, че влизат и бързо става това, което искат. Помним, със Сърбия беше същото - те си представяха, че влизат и те се предават. Но не стана. Не става и в Украйна сега. И Русия е изненадана. Ако украинците са станали нация, както стана с бошняците - те станаха нация пред очите ни, Путин няма ход назад, той трябва да победи. Но като не може да победи с един ход, може да стане истинска трагедия“, обясни социологът.

„Изненада беше и реакцията на европейците - те не се изплашиха от емигрантите и ги приеха. Опасната ситуация е, че Путин няма изход и може да се докара до копчето“, допълни Райчев.

„Реално военната победа няма особено значение. Путин загуби войната в момента, в който каза, че вдига в готовност ядрените сили. Това беше огромна червения линия, в която той остана от едната страна, целият свят от другата“, коментира журналистът Асен Григоров.

Войната в 21-и век беше нещо немислимо, а станахме свидетели на удари и по цивилни. Картина, която променя света. И след като агресията е възможна, въпросът е как Западът ще реагира. Когато ти влязат с танкове и ти не реагираш със сила, показва накъде върви светът и дали отново тя ще управлява“, каза Слави Василев.

„Силата е зло и трябва да бъде заклеймена като такова, а не да я пудрят с панделки. Няма оправдание да нападаш цивилни, да влезеш с танкове“ коментира Николай Хаджигенов. „Путин работи точно както един диктатор, Хитлер беше по същия начин, върви по стъпките му“, допълни той.

„Неслучайно в западните демокрации има разбирането, че един лидер не трябва да остава на власт толкова много време, защото му се губи представата за реалността“, допълни Слави Василев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама