Ден шести от войната: Русия струпва още сили около Киев

09:00, 01 мар 22 25 1572 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Продължаващи тежки сражения и струпване на още повече военни части около столицата Киев. Такава е равносметката в началото на шестия ден от военните действия в Украйна и след първия рунд преговори за мир между двете страни.

Русия струпва още сили около Киев, който от няколко дни е обграден, но не е превзет. Според сателитни снимки на американската компания „Maxar“ военният конвой около столицата е с дължина 64 км. Освен това на северна граница с Беларус са разположена военна техника на още 32 км. Тя включва допълнителни военни сили и хеликоптери. 

Междувременно украинският генерален щаб предупреди за насочване на беларуски войски към Украйна. Някои части от най-боеспособните формирования на белоруските въоръжени сили започнаха да се придвижват към държавната граница на Украйна в посока Волиния“, написа украинският Генщаб във Facebook. Информация не може да бъде проверена от независим източник. Волиния е регион в северозападна Украйна.

Боевете продължават и в други части на страната

Харков също бе атакуван с ракетен обстрел. Малко по-късно, по подобие на Киев, там бе въведен комендантски час. Украинските власти твърдят, че това предпазва цивилното население, а всеки, който е навън след определен час се счита за опасен.

Мариупол остава под украински контрол, въпреки много цивилни жертви заради постоянния ракетен обстрел, проблеми с електричеството и мобилните мрежи.

В същото време руските войници са се опитали да обградят и завземат Херсон. Армията е успяла да установи контролни точки на изходите на града, но не са успели да го вземат под контрол. Започнали са въздушни атаки и срещу Винница - централен областен град. Кадри показват сериозни разрушения и в Хостомел, на северозапад от Киев.

Още жертви

Над 70 украински войници са загинали след артилерийска стрелба по военна база в гр. Охтирка, намиращ се между Киев и Харков, съобщиха световните агенции, цитирани от „Mediapool“. Десетки цивилни са затрупани под останки на обстрелвани с ракети сгради в Харков, обяви кметът на града, цитиран от „Клуб Z“. Спасителни отряди работят за освобождаването им.

Според украински източници повече от 350 цивилни са убити в резултат на боевете, а над 300 са ранени. Сред загиналите има най-малко седем деца.

Обвиниха кмета на Купянск в държавна измяна

Кметът на Купянск, в Харковска област, Генадий Мацегоре е бил обвинен в държавна измяна след като е предал града без бой. Това съобщи във Facebook главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. Според нея Мацегоре е предложил помощ на руските части.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама