Пленени руснаци: „Излъгаха ни, че отиваме на военно учение“

17:05, 28 фев 22 25 2170 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Русия засега не съобщава колко са жертвите от войната в Украйна. По данни на Киев над 4 300 руски войници са убити или пленени. И никой не се интересува какво става с телата им. По време на война винаги има голяма неяснота за убитите както от едната, така и от друга страната. До момента Русия остава безмълвна по отношение на загубите, които търпи по време на инвазията си в Украйна, като военното им министерство не съобщава информация по въпроса. В същото време от Киев решиха да се обърнат директно към семействата на руските войници, които могат да разпознаят роднините си, които са загинали или са попаднали в плен по време на войната.

На част от видеата, поместени на специално създадена платформа, войници твърдят, че не са искали да влизат в Украйна, били са лъгани от командирите си, че ще бъдат само на обучение, а също са държани гладни и на студено заради лошия разчет на нападението.

„Украйна няма да се предаде!“: За унищожителната война от първо лице…

Министерството на вътрешните работи на Украйна създаде специална онлайн платформа, на която чрез снимки и видеа могат да бъдат потърсени убитите и пленени руски войници. Инициативата, която беше наречена „Потърси своите“ (Ищи своих), изглежда има и допълнителна стойност. С нея Украйна цели допълнително да свали самочувствието на руснаците, а в същото време и да намали подкрепата за войната в Русия, съобщава  „Радио Свободна Европа“, цитирано от българската служба на медийната група

Вадим Денясенко, който е съветник на вътрешния министър на Украйна, заяви, че руското правителство не дава никакви индикации за желание да бъдат осъществени действия за връщането на тленните останки на руски войници в Русия. „Принудени сме да се обърнем към вас, гражданите на Русия, за да можете вие да откриете тези, които бяха убити на наша територия. Те бяха убити, защото незаконно пресякоха границата на база на незаконна и позорна заповед на вашия президент“, каза Денясенко във видео обръщение, което беше публикувано на канала на украинското вътрешно министерство в YouTube. 

URL-ът, с който украинското правителство пусна уебсайта за разпознаване на руските войници от техните роднини, се казва „200.rf.com“. Това е препратка към кодовото „товар 200“, който се използва от руските военни за връщането на телата на убити войници. По този начин се цели избягването на споменаване в радио ефира за убити. Огромна част от видеата, снимки и документи на руски войници са публикувани на свързан канал в платформата Telegram. Сред снимките има такива на войници, убити в бой, както и видеа от разпити на пленници.

В едно от видеата мъж, за който се твърди, че е руски войник, се свързва с роднините си, за да им каже къде е и как е. В друго видео друг войник, за който се твърди, че е пленник, се обръща към семейството си: „Майко, татко, не исках да идвам тук. Накараха ме“, казва той.

Не е ясно обаче как заснетите мъже са били заставяни да заснемат подобно видео. В обръщението си към руснаците, които имат роднини войници, съветникът на вътрешния министър твърди, че отношението към пленниците е „много хуманно“. „Никой не се държи зле с тях. Ако е необходимо им предоставяме и медицинска помощ“, отбеляза Денясенко и добавя, че през платена услуга родители могат да изпратят своето ДНК, за да може да бъде установено дали част от загиналите са техни роднини.

Припомняме, че в ранните часове на 24 февруари Русия започна инвазия в Украйна. Руските войски нахлуха от три фронта – изток, север и юг, съответно от Русия, Беларус и незаконно анексирания полуостров Крим. Агресията беше осъдена от демократичния свят, който наложи финансови санкции на Русия. Редица държави съобщиха, че ще изпратят военна помощ на Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама