Как да помогнем на Украйна?

12:50, 28 фев 22 25 2317 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Пети ден продължава войната в Украйна. Темата е водеща в новинарските емисии, а социалните мрежи са залети от кадри и видеа, които предават на живо експлозиите, разрухата и ужаса, които раздират страната.

Прогнозата за бърза победа на Русия обаче не се сбъдват, тъй като украинците защитават родината си с всички сили. Смелостта и силата на духа, които демонстрират в борбата срещу руската инвазия, вдъхнови целия свят и накара западните лидери да се засрамят от първоначалната си пасивна позиция и да протегнат ръка на Украйна. Обикновените хора оказаха морална подкрепа не само в социалните мрежи, но и излязоха на протести в подкрепа на Украйна в различните краища на света.

„Украйна няма да се предаде!“: За унищожителната война от първо лице…

Но статусите във Facebook и знамената под профилните снимки няма да помогнат реално на украинския народ, който се изправи лице в лице с ужаса на войната. Руската инвазия продължава, обстрелите – също. Броят на жертвите и ранените расте, хората имат нужда от средства за храна, вода, дрехи и подслон и още...

Правителството вече обяви, че България ще изпрати хуманитарна помощ и военно-логистична поддръжка, но всеки един от нас може да помогне на хората в Украйна. Ето как:

ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ НА БЧК – Българският Червен кръст обяви две дарителски кампании. Първата събира материални дарения (нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки (с етикет на производителя), спално бельо, топли завивки и хигиенни материали. Даренията ще бъдат приемани в областните структури на БЧК в страната а за София – в централната сграда на организацията на бул. „Джеймс Баучър“ 76.

БЧК откри и специална банкова сметка за подпомагане на пострадалите от кризата в Украйна. Всеки желаещ може да дари средства по следната сметка, а по-късно ще бъде активирана и допълнителна опция за онлайн дарения през сайта на организацията.

ДИРЕКТНИ ДАРЕНИЯ – Дарения могат да се направят и директно към армията, институции и организации в Украйна. Този списък събира на едно място организациите, които действат на терен и имат нужда от помощ – военни, доброволци, болници, журналисти, неправителствени организации.

ОСИГУРЯВАНЕ НА ПОДСЛОН ЗА БЕЖАНЦИ Ако имате свободен имот или част от такъв, може да приютите е него бежанци от Украйна. Това може да стане чрез Facebook групата Помощ за българите в Украйна или може да се регистрирате тук.

БЕЗВЪЗМЕЗДНА РАБОТА -  Ако сте психолог или психотерапевт и владеете английски, украински или руски може, тук може да помогнете безвъзмездно на хора, засегнати от войната, включително пристигащите бежанци в страната. Ако сте професионалист в IT сферата, министърът на дигитализацията на Украйна Михайло Федеров събира IT армия или група за бързо реагиране в Telegram.

СТАНЕТЕ ДОБРОВОЛЦИ – освен от дарения Центърът на бесарабските българи в България има нужда и от доброволци.

ДОБРОВОЛЦИ В ЧУЖДЕСТРАННИЯ ЛЕГИОН ЗА ОТБРАНА НА УКРАЙНА – Ако пък желаете да се присъедините към Чуждестранния легион за териториална отбрана на Украйна, може да се запишете по имейл на [email protected].

Може да помогнете като се регистрирате в единния информационен портал на Министерски съвет за помощ на български, украински и чуждестранни граждани. Следете страницата на украинското посолство у нас, за да бъдете в час с всичко, което се организира от тяхна страна, включително и протестни действия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама