Турция спира руски военни кораби през проливите

18:37, 27 фев 22 25 2595 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу окачестви като война събитията в Украйна и заяви, че Турция ще приложи съобразно това Конвенцията от Монтрьо, която регулира режима на преминаване през проливите Босфора и Дарданелите, съобщиха турски медии.

Анкара ще прилага прозрачно всички положения в Конвенцията, според която членката на НАТО Турция има контрол върху преминаването на плавателни съдове между Средиземно и Черно море. Това е заявил Чавушоглу пред CNN-Тюрк.

Този конфликт вече се превърна във война. Pри това положение ние прилагаме съгласно това (Конвенцията от) Монтрьо за дадена от страните (в конфликта) - Русия или Украйна“, каза министърът, цитиран от турския сайт Дувар. Той напомни обаче, че член 19 в конвенцията предвижда изключение.  “Ако корабът на воюваща държава се завръща в собственото си пристанище, се прави изключение“, заяви Чавушоглу.

Министърът посочи същевременно, че е изключително доволен от решението на Украйна и Русия техни представители да се срещнат за преговори.

След като Русия започна военните действия в Украйна, Киев поиска от Турция да затвори проливите си за руски бойни кораби по силата на Конвенцията от Монтрьо.

Съгласно споразумението от 1936 г. Турция има контрол над Босфора и Дарданелите и правото да регулира преминаването на военни кораби. То също така гарантира свободното преминаване на цивилни плавателни съдове в мирно време и ограничава преминаването на кораби, непринадлежащи на черноморските страни, припомня bTV.

Във военно време или когато е заплашена от агресия, Турция има право да затвори протоците за всички чуждестранни военни кораби. Тя също така може да откаже преминаване на търговски кораби от страни във война с Турция и да укрепи проливите в случай на конфликт.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама