Украйна прогони руските части от Харков

16:21, 27 фев 22 25 2380 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Украинските сили установиха пълен контрол над втория по големина град в страната Харков след улични боеве с руски войски, каза местният губернатор.

„Харков е изцяло под наш контрол“, каза в Telegram ръководителят на регионалната администрация Олег Синегубов, добавяйки, че армията прогонва руските сили по време на операция за „почистване“, пише БГНЕС.

Припомняме, че рано тази сутрин руски войски влязоха в Харков - вторият по големина украински град, заяви Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.

По улиците на североизточния украински град преминават руски военно-транспортни средства, написа Герашченко в Телеграм. На видеозаписи, публикувани от Герашченко и украинската Държавна служба за специални комуникации и информационна защита, се вижда как по улица в Харков се движат няколко леки военно-транспортни средства и, отделно от това, горящ танк.

Украински сили се сражават днес с руски войници по улиците на Харков, заяви областният управител Олех Синегубов.

Песков: Украйна отказа преговори, Русия продължава настъплението

Пожар в петролен склад и взривен газопровод

Огромен пожар гор2 в петролен склад на авиобаза Василков, на около 30 км югозападно от украинската столица Киев, съобщи по-рано CNN. Преди това край базата е имало две експлозии. Районът е бил сцена на тежки битки, според украинските власти. Жителите на столицата са предупредени за токсични изпарения.

Кметът на града Наталия Баласинович потвърди във видеосъобщение в социалните мрежи, че гори петролно хранилище в село Крячки. По думите ѝ летището също е обстрелвано с балистична ракета, но остава под контрола на Украйна, пише БНР.

Украинската агенция УНИАН съобщи, че руските войски са взривили и газопровод в Харков.

Държавната служба за специални комуникации и защита на информацията предупреди, че експлозията, при която, според нея, се образувал облак с формата на гъба, може да причини „екологична катастрофа“. Службата посъветва жителите да покрият прозорците си с мокри кърпи или плат и да пият много течности.

От Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщават, че ракета е ударила девететажен блок в града.

Междувременно стана ясно, че Москва е наредила на войските си да настъпят в Украйна от всички посоки. Това се случва в отговор на евентуалните санкции, подготвяни срещу руския банков сектор.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама