Колко ще пострада българският туризъм заради войната в Украйна?

11:27, 26 фев 22 25 1749 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Събираме оферти от собственици на хотели, които имат желание да предоставят своите бази за настаняване на евакуираните от Украйна българи. Това каза министърът на туризма Христо Проданов пред Нова телевизия. И обясни, че няма никакви ограничения и предложения могат да предоставят хотелиери от цялата страна, които искат да осигурят подслон и подкрепа. „Обърнали сме се към браншовите организации и Националното сдружение на общините в Република България, които също имат места за настаняване. В Министерски съвет ще бъде разположен координационен център, който ще разпределя пристигащите от Украйна“, посочи той.

Към момента държавата поема разходите за настаняването на бежанците. „Искаме да предложим нощувка и пълен пансион с изхранване. Ще разчитаме и на европейска солидарност, защото като най-близка държава до Украйна е нормално бягащите от военните действия да се обърнат към нас. Водещото не би трябвало да са парите, когато се оказва помощ на хора, бягащи от война“, заяви министър Проданов.

Първите евакуирани българи от Украйна пристигнаха у нас

Според министъра на туризма от наложените санкции ще пострадат малките страни, каквато е България. Особено много ще пострада българският туризъм, подчерта той. И добави, че санкциите не работят и не оказват това влияние, което се очаква. И че военните действия категорично трябва да спрат. „Ние имахме потенциал да посрещнем около 500 хил. руски туристи и над 200 хил. украински, без да включваме имащите собственост в България – над 1 милион граждани, които да дойдат през лятото и да изхарчат парите си в страната“, заяви Христо Проданов.

По думите му зимният сезон е бил два пъти по-успешен в сравнение с миналогодишния. Само високата цена на тока помрачава добрия резултат, защото реализираните печалби от повечето туристи отиват за плащане на електроенергия.

По отношение на летните записвания той заяви, че до миналата седмица записванията са вървели сравнително добре. Но не можем да очакваме процъфтяващ туризъм в зона, в която се води военен конфликт, смята Христо Проданов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 09:36, 27 фев 22

Ако направят нормални цени и добро обслужване за българите могат да имат добър сезон ще спрат българите да излизат на вън

2 Анонимен 09:39, 27 фев 22

Ако 1 палачинка пак е 3 лева и нагоре заведенията ще паижинясат

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама