Путин като „сурова маска“ и поп каро

15:00, 26 фев 22 25 1850 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Руският президент Владимир Путин е един от 101 шаржови портрета личности от световната история, съдържащи се в книгата на известния български художник Дончо Дончев „Персона Сатирикона“.

Путин е представен като една „сурова маска“. „Такова е неговото излъчване. Не знам какво крие под тази маска. Нарисувал съм това, което съм почувствал и видял“, сподели пред БГНЕС художникът.


Снимка: БГНЕС

Стопанинът на Кремъл е „герой“ в още един проект на Дончев. Неговата колода карти с политици. На картата поп каро той изобразява двете лица на Путин. „От едната страна е кръвожадният образ на човека, който ще завладее света, а от другата е веселият, народен тип, свирещ на акордеон и придружен от мечка. Човекът от народа, който всички харесват и величаят“, заяви художникът.

Попитан дали докато е рисувал руския лидер, си е представял, че днес ще сме свидетели на украинската трагедия, Дончев заяви: „Винаги съм смятал, че хората могат да се разбират помежду си, да си протягат ръка, да изграждат мостове. Случващото се в Украйна е шокиращо, не съм вярвал, че ще се стигне до това“.

Следващата седмица, на 1 март ще бъде открита изложба на Дончо Дончев в Националната библиотека „Свети Кирил и Методий“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама