След два дни туткане: Парламентът излезе с позиция за Украйна

14:12, 24 фев 22 25 1880 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Два дни отне на българския парламент да постигне единодушие и да излезе с обща декларация за кризата в Украйна. И докато народните представители се опитваха да сближат позиции по темата, кризата прерасна във война – с оръжия, нападения, разрушения и жертви.

Путин започна война с Украйна

Целият свят излезе с позиция – ЕС и САЩ готвят санкции, НАТО активира план за защита на Източна Европа, световните лидери един след друг изразяват своето мнение. Изключение не правят българският президент и премиер, които остро осъдиха руското нахлуване. А на фона на това мълчанието на родния парламент бе оглушително.

В крайна сметка българският парламент прие декларация, в която „категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна“. Срещу нея гласуваха само депутатите от „Възраждане“, а един народен представител от „Продължаваме промяната“ избра позицията „въздържал се“.

В декларацията се изразява подкрепа за партньорите и съюзниците ни в ЕС и НАТО за налагане на пакет от мерки, включително санкции с цел деескалация на конфликта, предаде БНР.

Депутатите дават мандат на българското правителство да предложи помощ за Украйна и на сънародниците ни там, да подкрепи обща европейска позиция и да представи план за преодоляване на последствията за България. 

Ден първи: „Всеки сам си преценя“ вместо „Съединението прави силата“ 

Във вчерашния ден само три от общо седем партии в парламента излязоха с обща декларации за кризата в Украйна – „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“.

Четвъртата управляваща партия - БСП, изненадващо (или не съвсем) липсваше от декларацията. В сряда социалистите все още смятаха, че времето на дипломацията не е изчерпано и очакваха всички страни да се въздържат от военна ескалация. От левицата не заеха крайна позиция срещу Русия, а само обявиха, „че признаването на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни република от страна на Путин „може да се разглежда като нарушение на международното право“.

ГЕРБ и ДПС пък излязоха със собствени позиции, в които осъдиха действията на Русия. Партията на Борисов обаче критикува и българското правителство. От „Възраждане“ изказа критики, но не срещу Москва, а срещу Киев. Попитан дали подкрепя териториалната цялост на Украйна, Костадинов отвърна, че партията му подкрепя правото на самоопределяне.

Ден втори: Конфликтът прерасна във война

Днес, когато военните действия вече са в ход, родните депутати вече започнаха да мислят за обща позиция. „Парламентът ще излезе с обща декларация за ситуацията в Украйна. Ще покажем единство на институциите, ще обсъдим ситуацията, най-вероятно ще направим извънредно заседание, на което да изслушаме службите и МС”, обеща сутринта председателят на групата на „Продължаваме промяната“ в парламента Андрей Гюров.

Едва по обяд (след сериозна порция скандали) депутатите решиха да нарушат дневния си ред и да се занимаят с казуса Украйна и в крайна сметка да приемат декларация.

„Българите винаги се туткаме, а след това се тюхкаме“

И докато народните избранници се натуткат, колегите им от Столичния общински съвет взеха, че ги изпревариха. Общинските съветници в София единодушно осъдиха решението на руския президент Владимир Путин да започне военни действия срещу Украйна. "Абсолютно неприемливо за нас е посегателството върху териториалната цялост на една суверенна европейска държава. Никакъв исторически прочит не оправдава военната интервенция, загубата на човешки животи и унищожени съдби", посочват те и отбелязват, че подобна военна агресия напомня за отминали епохи, които се надяват да са останали в историята.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:03, 24 фев 22

Василена, нещо заглавието не ти се получи. Какви два дена, днес сутринта започна военната операция. Рано сутринта президентът събра всички, и изказаха ясна позиция. Заради Копейкин и БСП се проточиха нещата. Другите парламенти дали имат декларации, що не провериш?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама