Бебета сурикати се родиха в Софийския зоопарк

19:30, 23 фев 22 / София 25 2779 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

В една от двете групи сурикати в Софийския зоопарк, отново се родиха малки, похвалиха се от зоологическата градина във Facebook. Те порастват с всеки изминал ден, под закрилата и грижата на майка им.

Сурикатските бебета се раждат слепи и почти без никаква козина, затова прекарват първите четири седмици от живота си в дупката под земята, където са родени. В това време постепенно очите и ушите им се развиват и им пораства козина. Интересен е фактът, че започват да се боричкат помежду си още преди да са прогледнали. 

Какво не знаем за тях?

Сурикатите живеят в колонии наброяващи до четиридесет индивида. Едно семейно обединение се състои от една доминираща двойка и нейното потомство, но няколко такива обединения също могат да живеят мирно в една колония. Колонията поддържа дупките, в които живее, и въпреки че сурикатите могат да ги изкопаят сами, те често си спестяват усилията, като завземат дупки на лалугери, които след това само трябва да доразширят.

Задачите в колонията са разпределени. Няколко члена на групата стоят изправени на задните си крака близо до входа на дупката и се оглеждат за врагове. При опасност издават характерен звук, който е сигнал за всички животни от колонията възможно най-бързо да се приберат в дупката. 

През деня задачата на постови се прехвърля многократно между животните. Докато едни членове на групата стоят на пост, останалите търсят храна. Тя се състои почти 90% от насекоми и скорпиони, а останалата по-малка част — от дребни птици, гущери, червеи и яйца. Въпреки че живеят в пустинята обаче те не обичат да пият вода. И не, не защото предпочитат ракийка или бира, а просто не изпитват жажда. Течността, която поемат чрез буболечките, които ядат, им е напълно достатъчна. 

Подобно на хората сурикатите са активни през деня, а през нощта се скриват в дупките си. Обичат уюта и през дъждовните дни си стоят в дупките, както и при твърде големите горещини. Интересно е и че няма два суриката, които „да говорят“ еднакво. Те имат различни гласове, за да могат да се разпознават, в случай, че не могат да се виждат.

Сурикатите са привърженици на големите семейства. Една женска ражда от две до четири малки. На година сурикатите могат да отгледат до три потомства малки. Това е възможно, тъй като всички членове на колонията си помагат взаимно при отглеждането им. 

Любопитен факт е, че колкото и сладки да изглеждат сурикатите, външността им всъщност лъже. Те са най-големите убийци сред бозайниците и често убиват дори представители от собствения им вид. Около 20% от смъртните случаи сред сурикати са причинени от сурикати. Място на доминиращ мъжки и доминираща женска не се заема винаги по мирен начин и често се стига до убийства за лидерската позиция. А когато опре ножа до кокала и са застрашени от друг бозайник, те не само се спасяват самостоятелно, а дори са готови да бутнат другаря си към опасността. 

Тези пухкави същества не се страхуват ни най-малко от змиите, защото имат имунитет към отровата им. Причината за това се корени в принадлежността им към семейство мангусти, които са известни с това, че могат да преодолеят ухапвания от кобри и други отровни змии.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама