Незаконната търговия с кучета процъфтява

12:14, 22 фев 22 25 1462 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В България процъфтява незаконната търговия с кучета. Едва 10% от реализираните сделки за кучета се осъществяват от регистриран развъдник, сочи проучване на фондация „Четири лапи“.

Оттам посочват, че търсенето на животни-компаньони и домашни любимци през последните години все повече се увеличава. Но почти 2,4 милиона кучета се търгуват всяка година в европейските сайтове за обяви. Една от причините за нарастващия интерес е Covid-реалността, която промени ритъма ни на живот и затварянето у дома доведе до увеличаване на търсенето на домашни любимци.

Обявите за кучета в три от най-големите сайтове за обяви в България са над 5 000 само за 2021 година. 

„Това, което разкрива докладът ни, е ясно неспазване на законовите разпоредби. Според българското законодателство обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, следва да бъдат регистрирани като „животновъден обект – развъдник“. Там трябва да се продават само здрави животни, на които е извършена необходимата ветеринарномедицинска профилактика, както и кучета с ветеринарномедицински паспорт, обезпаразитени, ваксинирани и идентифицирани с микрочип, на минималната възраст от осем седмици“, пояснява законната процедура Тихомир Димитров, ръководител Програми на „Четири лапи“ - България.  

За да провери размера на незаконната търговия, проблемите при продажба на кучета и доколко развъдените и предлагани животни отговарят на българското законодателство, „Четири лапи“ е инициирала собствена проверка в три от най-популярните сайтове за обяви в България. Проучването е показало масово несъответствие със законовите изисквания. Проверките са били извършени по метода „таен клиент“. Проведени са били телефонни разговори и срещи на място с продавачи, пуснали обяви в сайтовете. В периода  май – юни 2021 г., по подбрани на случаен принцип обяви в сайтове, от 15 населени места и 19 различни продавачи, са били реализирани 34 обаждания, от които при 24 е била осъществена и среща за оглед на продаваното кученце. 

При 24 реализирани срещи за оглед и потенциална продажба на куче само две се осъществяват в регистриран развъдник. При мнозинството от проверките (19 от 24) няма доказателство за регистрация на кучето, а при 21 от тях е обявено, че кучетата нямат микрочип. Липсата на паспорт и микрочип означават, че няма да има възможност за проследяване на продавача и произхода на кучето при необходимост. При близо 1/3 от всички проверки е обявено, че кучетата нямат поставени всички необходими ваксини.   

От фондацията изтъкват, че установената липса на всякакъв контрол е притеснителна, защото това означава и липса на всякакви гаранции, че се спазват регламентите за условията на отглеждане на продаваните кучета.  Не на последно място - и за тяхното здравословно състояние. В повечето случаи кучетата биват отделяни от майките си твърде рано, което крие изключителен риск за тяхното развитие и здравословно състояние.  

„Данните, които „Четири лапи“ събра са, меко казано, повод за притеснение. Условията, при които се отглеждат или транспортират кучетата от обявите, поставят въпроса за хуманното отношение към животните в България. Това несъмнено трябва да възбуди дебата по всички болезнени проблеми, свързани с отношението към животните. Имаме случай на транспортиране на кучетата по единично или по няколко в кашон в багажника на автомобил в летните дни; отглеждане на 7-8 кучета, сред които е обявено, че има и бременна женска, в клетки в изоставена постройка, видимо в много лошо състояние. И това не е всичко. Открихме поне 20 кучета от различни породи, които се отглеждат по няколко в кашони в коридора на апартамент в лошо състояние, както и три кученца, отделени прекалено рано от майка си, държани от продавача на тъмно в банята на апартамент. Това е недопустимо“, споделя Марина Атанасова, координатор Програми на „Четири лапи“ – България. 

Фондацията апелира към всеки, който е попаднал на случай на незаконна търговия с кучета, да подаде сигнал в Българската агенция по безопасност на храните. Организацията за защита на животните за пореден път обръща внимание от необходимостта да се въдворят  масови мерки, които да включват както допълнение към законодателството, така и много по-засилен контрол върху развъдниците.  

На много места по света расте и добрата практика домашните любимци да се осиновяват, вместо да се купуват. „Четири лапи“ стои зад каузата „Осинови, не купувай“ в стремеж това да се превърне в тенденция и за България. От организацията призовават собствениците на домашни любимци да бъдат отговорни стопани, да не подаряват животно за подарък, без да са сигурни, че за него ще бъде подсигурена адекватна грижа, да не се опитват да размножават животни в домашни условия, защото това не само противоречи на закона, но е и опасно за здравето на техния опашат приятел. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама