Къде отиват парите от таксата за смет на столичани?

11:05, 22 фев 22 / София 25 1753 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Къде отиват парите от таксата за смет на столичани - това ще проверява МВР. Икономическа полиция разследва Столичната община за неправомерно харчене на средствата, които постъпват от такса „Битови отпадъци“.

Органите на реда са се самосезирали след медийни публикации за неправомерни действия на столичен заместник-кмет. По информация на Offnews става въпрос за зам.-кмета Дончо Барбалов, който отговаря за направленията „Финанси и здравеопазване“.

Според изнесените данни, ежегодно в сметките на общината постъпват суми от „Битови отпадъци“ от предходни години, т. нар. „недобори“, които се събират в обща сметка, а после се разходват не за дейности, свързани с почистването, както изисква Законът за местните данъци и такси, съобщи МВР. Според закона средства от таксата са целеви трябва да се разходват единствено и само за дейности, свързани с почистването. Това е потвърдено и от официално становище на Сметната палата в отговор на изпратено конкретно запитване по казуса.

Над 84.5 млн. лв. от „недобори“ през 2019 и 2020 г. не са постъпили в целевата сметка, а в такава, в която постъпват всички приходи на общината, показват справки от СГО и АДФИ. Точният размер на средствата може да се установи след възлагане на одит от Сметната палата. Предстои материалите да бъдат изпратени в прокуратурата за преценка дали да бъде образувано досъдебно производство.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама