Кога може да отпаднат маските?

09:14, 22 фев 22 25 1958 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

4845 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 30 634 теста, което значи, че положителните проби са около 15,8%. Намалява броят на хората с активна инфекция в момента - те вече са малко под 240 хиляди.

Зеленият сертификат у нас отпада от 20 март

Отчетени са 143 починали с COVID-19, като 91% от тях не са били ваксинирани. През вчерашния ден в болница са постъпили 797 пациенти, от които 86% не са били ваксинирани. Като излекувани са посочени 10 197 души.

3870 дози ваксина са поставени в понеделник. Със завършен ваксинационен цикъл у нас вече са над 2,3 млн. души. Бустерна доза имат над 674 хиляди души.

При влошаване на ситуацията мерките могат да бъдат върнати

При влошаване на ситуацията, мерките срещу COVID-19 могат да бъдат върнати, предупреди главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, след като вчера правителството обяви, че зеленият сертификат ще отпадне изцяло до 20 март.

Създава се впечатление, че действаме реактивно, под натиска на някого. Анализите се правят всяка седмица, заповеди с промени в мерките излизат всяка седмица. Със или без протести, този процес върви непрекъснато“, каза още той пред bTV.

Кунчев допълни, че не очаква да се появи нов по-заразен вариант на вируса. „Ако очакваме нещо лошо, то ще е през есента“, каза още той. „Смъртността у нас е притеснително висока. Минахме границата от 35 хил. починали“, допълни Кунчев.

„Остава едно впечатление, че от 20 март вдигаме ръце и няма да се занимаваме с коронавирус. Усилията за повишаване на ваксинационното покритие трябва да продължат. Ако сме както в момента с 30% обхват, ще имаме проблеми в сферата на туризма, никой няма да иска да идва тук“, каза Кунчев.

На въпрос дали ще отпадне задължителната карантина, Кунчев отговори, че можем да мислим в тази посока само ако има високо ваксинационно покритие. „За да пуснете един човек, доказано положителен, трябва да сте сигурни, че всички, с които се срещне, са защитени“, каза той.

Попитан дали се обмисля отпадане на задължителните маски на закрито, Кунчев каза, че това ще стане най-накрая. „Страните, които и сега премахват мерките, оставят твърдите препоръки за носене на маски за определен период от време. Ако нещата вървят добре, най-рано в летния сезон можем да мислим и по тази мярка“, коментира Кунчев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама