6-годишно момче е читател на годината на библиотеката в Силистра

13:10, 13 фев 22 25 1455 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Регионална библиотека „Партений Павлович“ обяви класацията на най-активните читатели на библиотеката през изминалата 2021 година. Те бяха номинирани в две категории - Читател на годината до 14 години и Читател на годината над 14 години. Класацията е на базата на най-голям брой заети книги през годината.

Читател на годината за 2021 г. в категорията до 14 години е Валентин Боянов Варадинов на 6 години. Той е прочел 262 книги. Победителя в класацията за най-четящо дете предпочита приказки за животни и приключения, а любимите му литературни герои са Франклин, Мартина, Пипи дългото чорапче.

На второ място с прочетени 232 книги е Теодор Пламенов Стоянов - на 10 години. Той обича да чете приказки, стихчета и гатанки.

Следващи в класацията са Ясена Иванова Маринова, на 10 години и Доминик Кубрат Петков, на 5 години. Те са прочели еднакъв брой книги - 177. Сред любимите занимания на Ясена, освен четенето, са рисуването, музиката и съчиняването на приказки. Доминик също обича приказките, приключенията, с удоволствие разглежда и детски енциклопедии.

В категорията „Читател на годината“ над 14 години за трета поредна година на първо място е Румяна Петранова със заети 521 книги. Тя е пенсиониран учител по математика и дългогодишен читател на библиотеката. Заетите от Румяна Петранова книги са от различни области на знанието - естествени науки, психология, история, художествена литература. За най-активния читател на силистренската библиотека предпочитани художествени произведения са тези на съвременни български автори - Добри Божилов, Лора Лазар, Ивинела Самуилова и др.

На второ място е Наталия Бабаяшева с прочетени 334 книги. Трета по заети книги - 285 е Гергина Георгиева.

С над 250 прочетени книги е и Марияна Димитрова Илиева, която чете предимно съвременна българска литература. Любими нейни автори са Ивелина Радионова, Людмила Филипова, Виктория Бешлийска.

Сред наградените е и Кремена Йорданова, активен читател с най-много прочетени книги от младежите от 14 до 18 г. Предпочитаните от нея книги са тези с фентъзи сюжети, както и романтична и приключенска литература.

За пръв път Регионална библиотека „Партений Павлович“ връчва приз „Партньор на годината“ на Пламен Маринов (книжарници „Везни 55“ – Силистра). Наградата се връчва за добрата съвместна дейност на Библиотеката и книжарниците и за съдействието, което Пламен Маринов оказва на цялата библиотечна общност от област Силистра при реализиране на проектите „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност“.

На отличените читатели е връчена грамота, статуетка и ваучер за книги.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама