„Спортът дава шанс на мира“: Зaкриха зимните олимпийски игри в Пекин

15:49, 20 фев 22 / Спорт 25 1642 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Зимните олимпийски игри в Пекин бяха закрити със семпла, но красива церемония в китайската столица. Темата на спектакъла „Един свят, едно семейство“ се счита за „събиране на хора от цял свят и една незабравима китайска Нова година прекарана с всички нас заедно в Пекин като едно семейство“, предаде БТА.

16 дни около 2900 спортисти се бореха за разпределението на 109 комплекта медали в дух на олимпийско примирие. Пекин е единственият град, който беше домакин на летни и на зимни олимпийски игри съответно 2008 и 2022 година.

След Олимпиадата: Коя страна спечели най-много медали?

„През последните 16 дни се възхищавахме на вашето изключително представяне. Бяхме дълбоко трогнати как пожелавате успех и аплодирате вашите конкуренти, за да постигнат те най-доброто от себе си. Вие не само се уважавахте, подкрепяхте се взаимно, прегърнахте се, дори страните ви да са разделени от конфликт. Преодоляхте тези различия, демонстрирайки, че в олимпийската общност всички сме равни, независимо как изглеждаме, откъде идваме или в какво вярваме. Тази обединяваща сила на олимпийските игри е по-силна от тези, които искат да ни разделят. Вие давате шанс на мира. Нека политическите ръководители по света бъдат вдъхновени от вашия пример за солидарност и мир. Споделяме този олимпийски дух с всички спортисти и с тези, които поради пандемията не успяха да сбъднат мечтата си. Сърцата ни са покрусени, че не успяхте да бъдете с нас, но вие винаги ще принадлежите на олимпийската общност. Ако искаме най-накрая да преодолеем тази пандемия, трябва да бъдем по-бързи, по-силни, трябва да бъдем обединени“, каза в речта си Томас Бах.

Тези изключителни олимпийски игри бяха нова ера за зимните спортове в Китай. И сега, когато трябва да сложим точката на това невероятно изживяване, аз обявявам зимните олимпийски игри за закрити и призовавам младите хора да се съберат след четири години на 25-а олимпиада в Милано и Кортина Д'Ампецо", заяви Бах.

След края на речта му, снежинката, която съдържаше имената на всички държави участнички, се снижи и отстъпи място на петте олимпийски кръга, а олимпийският огън изгасна.

Повечето от знамената на държавите по време на парада бяха носени от доброволци, включително и на България, тъй като много от делегациите вече са напуснали Пекин.

Без български спортисти на закриването на Игрите в Пекин

Пандемията на коронавирус ограничи и броя на хората, които могат да присъстват на церемонията.

Следващите Зимни олимпийски игри ще се проведат в италианските градове Милано и Кортина Д'Ампецо през 2026 година. Така Италия ще бъде за четвърти път домакин на олимпийски игри.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама