Петков изряза Ковачевски от снимка с Блинкен

15:26, 20 фев 22 / Политика 25 2860 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Македонският премиер Димитър Ковачевски разпространи снимка от среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и българския премиер Кирил Петков“. Снимката е направена по време на обръщението на вицепрезидента на САЩ Камала Харис на Мюнхенската конференция по сигурността. Няколко часа след това премиерът Кирил Петков публикува във Фейсбук профила си същата снимка с Блинкен, но изряза Ковачевски от нея, предаде БГНЕС.

„Борбата срещу корумпираните зависи и ще се случи главно с наши собствени сили, но в тази битка участват и нашите партньори. Елиминирането на корупцията е основен приоритет за цялата демократична общност и службите за сигурност. Ще работим заедно, за да се справим с този проблем! Успеем ли да го направим, инвестициите и новите високоплатени работни места ще последват незабавно!”, написа Петков като заглавие на публикацията си в социалната мрежа, към която освен отрязаната снимка с Блинкен виждаме и кадри с Борис Джонсън и Еманюел Макрон.

Македонският премиер Ковачевски от своя страна отбелязва, че по време на сърдечната среща държавният секретар на САЩ е изразил пълната си подкрепа за диалога и приятелството между Северна Македония и България и споделил искреното си желание да види двете страни заедно в ЕС.

Споделяме мнението, че заедно сме по-силни като съюзници в НАТО. Съединените щати остават наш ангажиран партньор в преодоляването на предизвикателствата, съобщи още Ковачевски.

До момента властите във Вашингтон не съобщават за тази среща. Не става ясно и дали става въпрос за случайна среща /pull-aside/, когато политици участват заедно в събитие и се срещат за кратко за да разменят няколко думи.

Мълчание у нас за срещата между Петков и Ковачевски в Мюнхен

Малко след откриването на Мюнхенската конференция по сигурността премиерът Кирил Петков се е срещнал с македонския си колега Димитър Ковачевски. За срещата обаче научаваме  от македонското правителство, а нашето все още не е съобщило нищо за разговора.

Присъстващите изразиха задоволство от двустранното сътрудничество и активностите на работните групи и предложенията, които са се родили от тяхната работа, пише Клуб Z, като се позовава на прессъобщение на македонското правителство.

„Двамата премиери оценяват като позитивни работата на експертните групи и започнатата непосредствена комуникация за секторно сътрудничество за задълбочаване на отношенията и издигане на нивото на политически диалог, като изразиха надежда, че сътрудничеството и диалогът носят най-големи придобивки за гражданите и водят до решения за общо европейско бъдеще“, съобщава пресцентърът на правителството в Скопие

За започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС не се споменава. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама