Второто искане за освобождаването на Гешев ще е с нови разкрития

13:30, 20 фев 22 / Политика 25 1848 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Второто искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, което се очаква скоро да бъде внесено във Висшия съдебен съвет от правосъдния министър Надежда Йорданова, ще е с нови разкрития. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на правосъдието Борислав Ганчев пред БНР.

Йорданова отново ще иска предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

Вече е налице формалната правна възможност за искане за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Ще формулираме нови искания за това, различни от тези на проф. Янаки Стоилов като служебен министър. Считаме, че има данни за сериозни нарушения, които биха могли да обосноват предсрочно прекратяване. Продължават да постъпват и още данни“, посочи Ганчев.

По думите му трябва да има повече фокус върху процедурата по избор на нов Висш съдебен съвет. „За да е ясно, че там влизат не след формална процедура някакви личности, а личности и професионалисти, които могат да застанат и да заявят какво е виждането им по несъмнените въпроси и проблеми на съдебната власт. Условието тези хора да са магистрати не означава задължително добри членове на ВСС

Той подчерта, че за да получава субсидии от еврофондове, България трябва ясно и точно да се прилага върховенството на правото и да се гарантират демократичните права и свободи. „Промените в съдебната система не са наши измислици, това се и препотвърди от Съда на Европейския съюз. Трябва да спазваме върховенството на правото. Затова в Плана за възстановяване и устойчивост основният фокус беше да сме по-смели в съдебната реформа, а поле на корекциите основно бяха реформите в прокуратурата. Европа ни показва, че промените трябва да се направят“, коментира Ганчев.

Съдебната реформа

Той посочи, че съдебната реформа се разделя на две групи от мерки - такива, за които не се изисква конституционно мнозинство, и такива, за които се изисква. 

Гешев е бесен - управляващите му взимат 20 млн. лв и ги дават на БАН

„Работим активно по първата част и до дни ще внесем в Министерски съвет законопроекта за изменение на Закона за съдебната власт - закриването на спецсъда, кариерните бонуси. Спазваме като теми и като срочност коалиционното споразумение... Специализираните съдилища са превърнати в съдилища за специални разузнавателни средства. Едва 3% от делата, образувани в тях, са по същество - наказателни с общ характер. От 6418 дела 2992 касаят разрешаване за използване на СРС. От съдени 290 - оправдани са 70, което е нормално, но 168 са с наказание лишаване от свобода до 3 години. Специализираните съдилища бяха промотирани като съдилища за тежка престъпност, за корупция по високите етажи на властта

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 16:31, 20 фев 22

Боклуци стачкувайте вие сте от хунтата.

2 Анонимен 16:34, 20 фев 22

Честните българи сме със гн Кирил Петков и гн Асен Василев.Винаги ще печелим изборите защото ставаме все повече.

3 Анонимен 18:32, 20 фев 22

Трябва да се арестува триумвирата, Борисов, Пеевски и Гешев. Това са корумпетата на България. Цацаров, Доган, Данчо Ментата, Хамид и цялата пасмина. А медиите, все още са завладени от тези мафиоти, и се облъчват народа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама