ВМРО на протест срещу високите цени на тока и горивата

11:48, 20 фев 22 / Политика 25 1676 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Протестно автошествие срещу високите цени на тока и горивата започна в София. То е организирано от ВМРО.

Протестиращите се събраха на пл. „Батенберг“, а след това пред Министерския съвет символично запалиха сметки за ток. След това шествието продължи по централните софийски булеварди.

„За нас от ВМРО бездействието и мълчанието от страна на правителството и парламента са престъпни. Цените на всички енергоизточници, битовите сметки и цените на храните скочиха до степен, в която купуването на елементарни неща като зеленчуци, сирене, олио и месо вече са недостижим лукс за много домакинства. Всичко това в комбинация с дискриминационния зелен сертификат предизвика фалита на хиляди бизнеси. Стотици хиляди българи са без работа. Това е геноцид!“, гласи позиция на ВМРО.

Съпредседателят на ВМРО Александър Сиди призова правителството да закрие КЕВР, да спре износа на ток. А Красимир Каракачанов поиска незабавно стартиране на строежа на втора ядрена централа, с двата руски реактора.

„Това, което искаме да кажем е, че не се справят с проблемите в България. Те са свързани с повишаване на цените, не само на електроенергията, газ и всички останали енергийни продукти, а повишаване на цените на всички продукти, включително и във всички магазини и всички стоки. Инфлацията е огромна, правителството не взема никакви мерки. Говорят се само едни празни приказки, едни слова само да замажат очите на хората, а реално няма никакви мерки нито за подкрепа на българските граждани, нито за подкрепа на българския бизнес“, заяви Юлиан Ангелов - главен секретар на ВМРО, цитиран от БНТ.

Ние предлагаме две прости мерки. Едното е спиране на евтиния български ток навън, т.е. продаване на тока от АЕЦ навън. И второто нещо, което е много простичко - да сложим мораториум на плащанията на зелените квоти, квотите, които вдигат неимоверно много цената от ТЕЦ-овете, защото "зелената сделка" трябва да остане малко на пауза", заяви Александър Сиди.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама