Първа жертва на пожара на ферибот в Йонийско море

19:16, 20 фев 22 25 2257 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Гръцките власти продължават издирването на 10 пътници от горящия ферибот. По-рано днес бе спасен един белоруски гражданин, а през последните часове пожарникари откриха тялото на друг пътницик. Засега няма информация националността му. Сред издирваните има 7 българи.

Опитват се да достигнат до части на кораба, където е загасен пожарът. Голяма е надеждата  да открият още живи пътници. Спасеният тази сутрин шофьор посочи на властите от къде е чувал разговор на хора преди да излезе на палубата.,предде БНР.

В гаражите, поради висока температура и токсичен въздух, не се допускат спасители. Продължава гасенето на малки огнища, които тлеят в затворените помещения на кораба.

Въпреки трудностите спасителната операция продължава, съобщават от министерството на търговския флот. Корабът беше успешно изтеглен в залив до остров Корфу, за да не потъне.

До момента 280 души бяха евакуирани. Част от българите, оцелели при огнения ад на ферибот край гръцкия остров Корфу, се върнаха у дома. По пътя от Корфу до тук част от групата е свалена в Петрич, София и Пазарджик, а до Пловдив стигнаха 12 души.

Част от спасените от горящия ферибот българи се прибраха у нас

Плавателният съд „Юрофери Олимпия“, собственост на италианската фирма „Грималди Лайнс“, пътуваше от Игуменица в Гърция към италианското пристанище Бриндизи, когато пожарът избухна на палуба за автомобили.

Фериботът официално е превозвал 239 пътници и 51 екипаж. От него обаче бяха спасени двама афганистански граждани, пътували нелегално127 са били българските граждани, които са пътували на ферибота. Сред тях има и деца.

Причината за пожара все още официално не е известна. Властите чакат огънят да угасне, за да може  корабът може да бъде изтеглен на безопасно място. Тогава горивото ще бъде изпомпвано в опит да се избегне замърсяването на морето. АФП съобщи, че италианското министерство на околната среда се опасява от „възможен разлив“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама