Държавата ще плаща образованието на ученици, приети в топ университетите в света

14:35, 19 фев 22 / Политика 25 4288 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Държавата ще плаща образованието на ученици, приети в топ университетите в света. Условието е след завършването си те да се върнат да работят в България. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков, който се срещна сучениците на българското неделно училище „Дора Габе“ в Мюнхен.

„Ако ви приемат в един от топ 20 на университетите в света, българската държава ще покрие разходите за образованието ви, ако след това се върнете у нас, за да работите за родината си“, заяви министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Правителството планира да създаде държавен фонд „Стамболов“, който да допринесе за завръщането на успешните българи, получили образование на световно ниво зад граница. Идеята за него бе лансирана още по време на преговорите за правителство през ноември, а преди седмица бе обявен официално от премиера Кирил Петков.

Фoнд „Cтaмбoлoв“ e чacт oт Бюджeт 2022 и e пъpвият пo poдa cи, ĸoйтo пpeдвиждa дoпълнитeлни cpeдcтвa в cфepaтa нa oбpaзoвaниeтo, ĸoитo дa бъдaт изпoлзвaни, зa дa ce гapaнтиpa вpъщaнeтo в Бългapия нa нaй-oбeщaвaщитe млaди xopa. Цeлтa e дa дaдe шaнc зa пo-дoбpo oбyчeниe, нo дa ce cпpe изтичaнeтo нa „мoзъци“ в чyжбинa и дa ce пoдпoмoгнe пaзapът нa тpyдa чpeз ocигypявaнeтo нa дoбpe oбpaзoвaни в млaди xoдa, пише economic.bg

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама