Радев иска връщане към „чиста и свята република“, Петков - горд, че България е родина на Апостола

18:30, 19 фев 22 / Политика 25 1852 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Историята няма да прости, ако не се върнем на пътя към чистата и святата република, която ни завеща. Ако като общество не повярваме, че „всичко се състои в нашите задружни сили и против тях не може противостоя и най-силната стихия.“ Ако не упорстваме в народното дело и не следваме докрай народната воля. Това написа президентът Румен Радев в официалната си страница във „Фейсбук“ по случай 149-ата годишнина от саможертвата на Васил Левски.

Поглед назад: „За народа той е нещо повече от Героя. Той е Светецът”

Делят ни 149 години от саможертвата на Апостола на свободата. На човека, който отдаде живота си, за да спечели цял народ...Достоен син на своя народ, Васил Левски посвети себе си на Отечеството си и се пренесе в жертва за неговото освобождение“, написа още президентът. Държавният глава призова с дързост да следваме делата на Апостола.

Радев подчера, че още Левски е съзрял, че освободителното ни движение може да има успех само ако остане чисто народно дело, че националната революция не може да разчита на случайността, нито на външни обещания и зависимости.  

Левски не допусна нито безспорния си авторитет в национално-освободителното движение, нито нечии претенции, да се налагат и да си присвояват народното дело. Убеден демократ, Апостолът на свободата следваше, както и всички останали, вишегласието. И ако никога не се е съмнявал, че пътят към свободата няма да е къс и ще изисква и воля, и жертви, той винаги залагаше на първо място себе си“, казва още Радев.

По думите му заветите на Левски и днес будят умовете и стряскат съвестта на българите, а всяко поколение година след година мери себе си и стореното с моралния ръст на Апостола.

Дела трябват, а не думи

19 февруари е един от дните, в които най-силно се чувствам горд с това, че съм българин. Горд, че страната ни е родината на Васил Левски“, написа във „Фейсбук“ премиерът Кирил Петков.

„За близо век и половина от гибелта на Апостола, неговото наследство и завет се превърнаха в най-истинския учебник по родолюбие и честност. А с особена яснота днес звучи това негово верую: „Дела трябват, а не думи“. Васил Левски е символ на чистота, символът, който ни обединява. Поклон и благодаря!“, пише министър-председателят.

България се преклани пред подвига на Апостола

В Карлово и днес продължиха проявите по повод 149 години от гибелта на Васил Левски. Пред паметника на Апостола се състоя възпоменателен митинг-поклонение, а след това се проведе и шествие до родната къща на Левски. Проявите ще завършат с връчването на традиционната награда на комитет „Васил Левски“ за принос в популяризирането на живота и делото на българския нацианолен герой.

В София десетки граждани отдадоха днес почит на Васил Левски. Много семейства с деца се наредиха на опашка, за да се поклонят пред паметника на Апостола в центъра на града. Заради пандемията от COVID възпоменателната церемония пред паметника на Апостола в София за втора поредна година е без присъствие на официални гости и слова. Час преди началото ѝ в храма „Света София“ бе отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. По повод на възпоменанието биха камбаните на храмовете „Света София“ и „Свети Александър Невски“.

Паметта на Апостола бе почетена с различни прояви в цялата страна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама