Приказката за лъжливото овчарче: Защо в Шенген ни нямат доверие

14:02, 18 фев 22 / Политика 25 1718 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Европейските лидери нямат доверие на България за Шенген, защото много от дадените обещания не са изпълнени, заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел. Той допълни, че е разговарял по въпроса с премиера на Нидерландия Марк Рюте - една от страните, които се противопоставят на приемането на България в пространството за свободно движение.

Проблемът е, че през годините за доста от нещата, които сме им обещавали, сме ги лъгали и нямат доверие. И сега ние трябва да направим едно ниво ново на доверие. Те подават ръка, но всички знаем приказката за лъжливото овчарче. Така че оттук нататък е важно е за нас да покажем, че новото българско правителство прави това, което обещава“, посочи той, цитиран от БНР.

Министър-председателят подчерта, че страната трябва да изгради доверие, като започне да спазва критериите: „Какво означава това – наистина да няма контрабанда по границите, наистина да имаме контрол на европейската граница, да гарантираме, че не само като закони и като реторика, а като истинско изпълнение го постигаме. И аз обещах, че ще започнем сериозен диалог и сфери, които те виждат като потенциални дефицити, да се опитаме да работим по тях веднага. Това, което аз му казах, е - аз не искам да го направя това заради вас или заради Шенген, за нас е важно да го направим заради България“.

ГЕРБ: Защо премиерът не брани позицията на страната ни за Шенген

ГЕРБ питат защо премиерът Кирил Петков не брани позицията на страната ни за Шенген. Този въпрос зададе народният представител Даниел Митов по време на брифинг в Народното събрание.

Митов обяви, че поводът за брифинга е импровизацията на премиера. „Истината е, че България е изпълнила критериите за членство в Шенгенското пространство. Правителствата до момента са бранили тази позиция. Има няколко вече призива и от ЕП, както и решение на ЕК, с които се призовава Съветът на ЕС да вземе решение за включване на България в Шенген. Това е ясно, че е България е изпълнила критериите и няма как всички тези институции - ЕП, ЕК и останалите държави-членки на Шенгенското пространство, всичките едновременно да бъдат излъгани, както твърди министър-председателят пред своя холандски колега“, заяви още Митов, цитиран от БГНЕС.

Надяваме се, че министър-председателят е уведомил за ръста на незаконните мигранти, които преминават през територията на България. Ето това е в месечната информация относно миграционната обстановка в Българи От тук може да се проследи тенденцията. Нашите западни партньори виждат и усещат засиления миграционен натиск на мигранти, които минават през територията на България, който беше почти нулев, докато управляваше ГЕРБ“, заяви още Митов.

Екатерина Захариева заяви, че е станало тенденция премиерът да отиде в Брюксел и да очерня репутацията на България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама