Радев сравни цената на хляба с енергийната криза

13:13, 18 фев 22 / Политика 25 1799 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Продължава обиколката на Румен Радев в страната и срещите му с бизнеса. В Добрич президентът разговаря с представители на хлебопроизводителите.

Призовавам правителството спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството и да се вземат неотложни мерки”, каза пред журналисти Радев.

„За българина цената на хляба е особено чувствителна тема. За нас хлябът не е просто стока, а е свързан дълбоко с ценностите, с нашите традиции. От това как се справяме с тази цена зависи изобщо как се справяме с икономическата и енергийната криза“, коментира Румен Радев.

По думите му неотложните мерки са свързани не само с директна финансова помощ, имат а всеобхватен характер и не всичко опира до пари.

„Опира и до това да се вземе решение как да се борим по-ефективно и със сивата икономика. Виждате, че дебатът и решенията за диференцирани ставки на ДДС вече изостава“, каза още президентът, уточнявайки, че „не иска да влиза в периметъра на решения на правителството“ и това е техен ангажимент и отговорност.

„Но моят призив е правителството и парламентът да се вслушат в хората, които произвеждат хляб“, допълни Радев.

Според него диференцирана ставка и 9% ДДС само върху хляба е стратегическо решение и може да доведе до изсветляване на производството, както и до ефективна борба със сивата икономика.

Може да се помисли и за разширяване на обхвата на мярката „60/40”, така че по-големи предприятия за хляб също да могат да се възползват от нея. Критично важно е правителството да установи добър диалог с големите търговски вериги и да има защита на българския производител“, на мнение е държавният глава.

Само две държави – Дания и България, са с фиксирана ставка на ДДС за всичко, с малки изключения, припомни той. „Трябва цялостен дебат, а не просто за отделни групи стоки. Трябва дебат за реформа на данъчната система, така че да осигури икономически ръст и условия за намаляване на огромните неравенства в България“, допълни Румен Радев, цитиран от bTV.

Асен Василев: Намаляването на ДДС няма да доведе до по-ниска цена на хляба

Намаляването на ДДС по никакъв начин няма да намали цената на хляба. Това го видяхме вече в сектора на ресторантьорството, коментира в парламента финансовият министър Асен Василев.

Имаме коалиционно споразумение и там не се предвиждат диференцирани ставки, освен тези които съществуват и бяха въведени по време на пандемията, каза още той.

По повод новата порция критики към правителството, финансовият министър посочи: „Диалогът е много цивилизован и няма нищо лошо в критиките“. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама